Nieuws/Buitenland
2119836
Buitenland

Doden door uitbarsting vulkaan Guatemala

GUATEMALA-STAD - In Guatemala zijn zeker vijfentwintig mensen om het leven gekomen of vermist geraakt door een vulkaanuitbarsting. Nog eens honderden mensen raakten gewond, melden de autoriteiten. Het is de tweede keer dit jaar dat de Volcán de Fuego tot uitbarsting kwam.

De vulkaan spuwde zondag een kilometershoge wolk van as en rook uit. Ook lava stroomde naar beneden en bedreigde een dorp. Meer dan drieduizend mensen uit de omgeving zijn op de vlucht geslagen en het internationale vliegveld van Guatemala werd gesloten. In de nabijgelegen dorpjes San Pedro Yepocapa en Sangre de Cristo werden huizen en auto's bedolven onder de as.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn meerdere mensen met brandwonden in het ziekenhuis opgenomen. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen. President Jimmy Morales riep de inwoners op om de veiligheidsinstructies te volgen. Hij bedankte onder meer buurland Mexico voor de aangeboden hulp.

Volcán de Fuego, de Vuurvulkaan, die vijftig kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Guatemala-Stad ligt, staat bekend als de actiefste op het Amerikaanse continent. Ook in de hoofdstad kwam as terecht. Volgens de rampenbestrijdingsdienst in het land is dit de heftigste uitbraak in de laatste vier decennia.