Nieuws/Binnenland
2119986955
Binnenland

Voorarrest 15-jarige verdachte tramincident met 2 weken verlengd

DEN HAAG - Het voorarrest van de 15-jarige jongen die wordt verdacht van betrokkenheid bij het tramincident in Den Haag waarbij een man om het leven kwam is met twee weken verlengd. Dat heeft de rechter-commissaris vrijdag bepaald.

De 15-jarige, die zich daags na het incident bij de tramhalte in de wijk Ypenburg meldde op het politiebureau, heeft volgens het Openbaar Ministerie het 39-jarige Poolse slachtoffer zonder vaste woon- en verblijfplaats geduwd, waardoor de man viel en onder de aanrijdende tram terecht kwam. Justitie stelt dat de verdachte ‘willens en wetens heeft gehandeld’. ,,Hij moet zich bewust geweest zijn van de aankomende tram”.

Een tweede 15-jarige en een 18-jarige Hagenaar, die zich eveneens meldden, werden donderdag vrijgelaten en worden er alleen van verdacht de Pool in nood in de steek te hebben gelaten. De twee zaten drie dagen in beperking en mochten alleen contact hebben met hun advocaat.

Volgens Hugo Bakker, advocaat van de 18-jarige Hagenaar, had zijn cliënt ‘nooit zo lang vastgehouden mogen houden’. ,,Hij heeft drie dagen en twee nachten op het politiebureau gezeten zonder dat er nog sprake was van een verdenking van doodslag of ander feit dat een voorlopige hechtenis rechtvaardigt”, zegt Bakker.

Volgens de advocaat blijkt dit uit de dashcambeelden, waarop het incident ‘van a tot z te zien is’ en die de eigenaar op de avond van het tramdrama reeds aan de politie overhandigde. De handelswijze was voor Bakker aanleiding om vrijdag een klacht in te dienen tegen de betrokken officier van justitie’.

Het OM laat desgevraagd weten de klacht te zullen bestuderen.