Nieuws/Binnenland
2120824542
Binnenland

Ook binnen RTL onvrede

Massale kritiek op ’stukje cabaret’ van Martijn Koning over Baudet in Jinek

HILVERSUM - Zowel binnen RTL als bij kijkers van de talkshow Jinek is onvrede ontstaan over een programma-onderdeel waarin FVD-lijsttrekker Thierry Baudet donderdagavond op de hak werd genomen door cabaretier Martijn Koning.

Koning grapte onder andere over het vermeende antisemitisme bij Forum voor Democratie en Baudets uitspraken over ’homeopathische verdunning’ van het Nederlandse volk. Koning stelde onder meer dat antisemieten en racisten teleurgesteld moesten zijn in Baudet omdat hij een joodse vriendin en Indisch bloed heeft. „Zo meteen wordt u vader van Menachem of Sarah Baudet. Dan voel je je als antisemitische kiezer behoorlijk in je bruine hemd gezet”, aldus de cabaretier tijdens de uitzending. ,,Maar als ik racist was, zou ik ook niet op u stemmen. U zegt wel braaf dat Europa wit moet worden, maar u bent zelf natuurlijk behoorlijk homeopathisch verdund met allerlei Indonesisch dna. Racisten hebben misschien wel een mankement aan hun hersens, maar met hun ogen is niks mis.”

Daarop verliet Baudet voortijdig de uitzending. Het management van de cabaretier laat aan De Telegraaf weten dat Koning ’geen zin’ heeft om te reageren op de kritiek.

’Ik distantieer me van de inhoud’

Floor Bremer, politiek verslaggever van RTL Nieuws die Baudet eerder tijdens de uitzending interviewde, nam naderhand via Twitter afstand van het optreden van de cabaretier. „Ik sta niet achter de tekst van cabaretier Martijn Koning. Ik distantieer me totaal van de inhoud.” RTL heeft de tekst van de ’roast’ niet van tevoren ingezien, zo meldt de cabaretier donderdag op Instagram.

RTL laat vrijdagochtend weten er spijt van te hebben dat ze Koning een podium heeft gegeven. „Ondanks herhaalde verzoeken van de redactie heeft Koning de inhoud van zijn bijdrage niet gedeeld”, laat RTL weten, mede namens de redacties van Jinek en RTL nieuws. „De redactie had hierop de keuze moeten maken om Martijn Koning niet op te laten treden. Het spijt ons dat dit zo is gelopen en dat de kijker en de tafelgasten hiermee werden geconfronteerd.”

Presentatrice Eva Jinek heeft meteen na het item ook al persoonlijk haar excuses aangeboden aan Baudet.

Tekst gaat door onder het beeld

Baudet heeft niet gereageerd op Koning of zijn weglopen. Wel uitte hij zijn onvrede over een onderdeel in de uitzending waarin zijn ex-partijgenoot Theo Hiddema sprak van „racistische drek” in appjes die rondgingen in appgroepen van de partij. Hiddema verklaart tegen Jinek-verslaggever Jaïr Ferwerda dat Baudet deze appjes inderdaad heeft verstuurd. Dat was ook de reden dat de nummer 2 van de partij vertrok.

Tekst gaat door onder de foto

Hiddema

Hiddema had ook kritiek op het programma omdat een positieve uitspraak van hem over Baudet niet werd uitgezonden. „Onvermeld is kennelijk gebleven dat ik ook heb gezegd dat ik Baudet heb leren kennen als een onbekommerd mensenkind dat te vrolijk in het leven staat om mensen vanwege een kleurtje te kunnen bejegenen. Zoveel bekrompenheid is hem vreemd”, aldus Hiddema op Twitter.

Bekend en minder bekend Nederland reageerde ook op Twitter. Zo schreef parlementair verslaggever van RTL Nieuws Frits Wester: „niet fraai om nog na te trappen als iemand zich niet meer kan verdedigen”. Columniste Ebru Umar omschreef het optreden als ’uitbraaksel’: „Mijn tv liep vast.”