Nieuws/Binnenland
2120942416
Binnenland

Huisartsen zijn het zat: ’Stop de bureaucratie’

Groepspraktijk Lievekamp en Huisarts Ingrid van Thiel

Groepspraktijk Lievekamp en Huisarts Ingrid van Thiel

Oss - De huisartsen en ondersteuners van huisartsenpraktijk Lievekamp in Oss zijn het helemaal zat. De overdreven en onzinnige bureaucratie en regelzucht – ook wel bekend staand als de paarse krokodil – moet weg. „De tijd die wij kwijt zijn aan administratieve lasten gaat ten koste van tijd en aandacht die anders aan een patiënt gegeven had kunnen worden”, zegt Ingrid van Tiel.

Groepspraktijk Lievekamp en Huisarts Ingrid van Thiel

Groepspraktijk Lievekamp en Huisarts Ingrid van Thiel

Toen ze twintig jaar geleden startte als huisarts, bestond zo’n tien procent van haar werkzaamheden uit administratieve rompslomp. „Dat percentage schat ik nu op 30 procent, waarvan de helft echt onnodig is. We verzuipen op deze manier. Ik loop tegen waanzinnige dingen aan. Onlangs kwam er een patiënt langs die van de gemeente een verklaring moest hebben van de huisarts om zo een grotere kliko te kunnen krijgen voor het incontinentiemateriaal.”

De huisartsen ’staken’ op 1 juli en op het Malieveld zullen ze onder andere aandacht vragen voor de werkdruk die huisartsen ervaren. In deze week ernaartoe zijn er diverse acties, zoals het opgezette zwembad met de krokodillen voor de praktijk in Oss. „De paarse krokodillen waren op, dus hebben we maar groene gekocht en ze paarse shirts aangedaan”, lacht Van Tiel.

Niet alleen de bureaucratie gaat ten koste van tijd voor de patiënt, vertelt de huisarts. „Onze medewerkers krijgen dagelijks tientallen telefoontjes van patiënten die op de wachtlijst staan bij het ziekenhuis, de thuiszorg en de GGZ. Omdat ze niet aan de beurt komen, bellen ze de huisarts weer. Los die wachtlijsten op, zodat wij de (telefoon)tijd kunnen besteden aan andere patiënten.”

Eisen

De huisartsen eisen:

  1. Meer tijd voor patiënt: Consult van 10 naar 15 minuten. Minder tijd naar administratie.
  2. Aanpak wachttijden in ggz en sociaal domein.
  3. Minder druk op Avond-, Nacht- en Weekeinddienst. Alleen gebruik van de huisartsenpost bij echte spoed.
  4. Voldoende en betaalbare praktijkhuisvesting.