Nieuws/Buitenland
2121469399
Buitenland

’Raket ontplofte naast Oekraïens passagiersvliegtuig’

TEHERAN - De Oekraïense Boeing die bij Teheran uit de lucht is geschoten, werd aangezien voor een vijandelijke kruisraket. Dat zegt de commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, die alle verantwoordelijkheid op zich neemt. De Boeing werd met een korteafstandsraket neergehaald. Deze raket ontplofte pal naast het passagiersvliegtuig, waarna het hoogte verloor en neerstortte met 176 mensen aan boord.

Degene die de raket afvuurde, deed dat op eigen houtje, omdat de communicatielijnen werden gestoord. Hij had nog geen tien seconden om de beslissing te nemen, zegt commandant Amirali Hajizadeh.

Het incident gebeurde volgens hem tegen de achtergrond van de toegenomen spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten. Teheran was op dat moment voorbereid op een totale oorlog met de Amerikanen. Direct na het neerschieten van het toestel maakte Hajizadeh melding van het incident bij de autoriteiten.

De presidenten van Oekraïne en Iran spreken elkaar nog deze zaterdag over het neerhalen van het Oekraïense toestel. Volodimir Zelenski belt zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Rohani om 16.00 uur (Nederlandse tijd) op, zo meldt zijn kantoor.

Reactie Minister Blok

Iran heeft een eerste stap gezet met het erkennen van schuld voor het neerhalen van vlucht PS752. Het is van groot belang dat de nabestaanden gerechtigheid krijgen voor hun grote verlies, aldus een woordvoerder van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

De minister benadrukte eerder al, zoals vrijdag tijdens een bijeenkomst met zijn Europese collega’s in Brussel, dat alle feiten bekend moeten worden.