Nieuws/Binnenland
2121991207
Binnenland

Drie kinderen ontvluchtten spookgezin in 2011

RUINERWOLD - De broers en zussen van Gerrit Jan, de vader van het gezin uit Ruinerwold, hebben in een verklaring laten weten dat drie kinderen van de man het gezin acht jaar geleden zijn ontvlucht.

Het drietal heeft toen contact opgenomen met de familie van hun vader, die niet op de hoogte was van het feit dat Gerrit Jan inmiddels meer dan drie kinderen had gekregen. De familie laat nadrukkelijk weten niet op de hoogte te zijn geweest van waar hij woonde. „De heer G.J. van D. heeft in de jaren tachtig van de vorige eeuw alle banden verbroken met zijn naaste familie. Hij heeft ons gemaand geen enkele poging in het werk te stellen zijn verblijfplaats te achterhalen.”

De moeder van Van D. overleed in 2017. Het lukte notarissen destijds niet om de woonplaats van de man te achterhalen. De vader van Van D. leeft nog, maar is dement en verblijft in een gesloten inrichting. „De familie heeft met ontsteltenis kennis genomen van de gebeurtenissen in Ruinerwold. (...) We zullen de regionale politie alle informatie geven die nodig is om de achtergronden van dit drama op te helderen.”

Waarom het drietal niets meer met het gezin te maken wilde hebben, is niet bekendgemaakt. Onduidelijk is waar deze kinderen nu zijn. RTL Boulevard meldt donderdag dat naast de drie ontvluchte kinderen ook een vierde het gezin verliet. Het zou gaan om een 40-jarige man die in de jaren tachtig vertrok.

De vader is donderdag opgepakt. Hij wordt verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen. Eerder werd ook Josef B., de huurder van het pand gearresteerd. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van hetzelfde als de vader. De 58-jarige B. is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijft nog zeker de komende twee weken vastzitten.