Nieuws
212236
Nieuws

Gamebeurs E3

Spider-Man steelt de show voor PlayStation

Spider-Man

Spider-Man

Los Angeles - Sony heeft veel games meegebracht naar Los Angeles; de een nog mooier dan de ander. Maar het is de webslingeraar Spider-Man die de meeste indruk maakt. Het zou maar eens de beste, op een film/comic gebaseerde game aller tijden kunnen worden.

Spider-Man

Spider-Man

De persconferentie van Sony was fraai, kunstzinnig zelfs – zeker de opening vol muziek, licht- en andere effecten – maar ook wat afstandelijk. Nauwelijks sprekers, enkel de Amerikaanse PlayStation-baas Shawn Laden die een paar standaard welkomstwoordjes oplepelde. De games van PlayStation spreken gelukkig voor zich, net als de laatste verkoopcijfers: op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 60,4 miljoen PlayStation 4 consoles verkocht.

De grote klapper was ontegenzeggelijk Spider-Man. De sympathieke superheld en zijn stad New York zagen er zo mooi uit en de actie leek op die van het witte doek. Met Spidey’s webdraden kun je vijanden op tientallen manieren de baas, maar wikkel je net zo makkelijk een naar beneden stortende helikopter in een vangnet van spinrag. De gameplay oogt niet minder dan spectaculair en heeft de potentie om zelfs spelers te verleiden die niet zoveel op hebben met comics en superhelden. Wel jammer: Spider-Man verschijnt pas in 2018.

Horizon: Zero Dawn blijft het momentum houden, zeker nu er later dit jaar DLC verschijnt voor de zeer succesvolle titel van het Amsterdams Guerrilla Games. In The Frozen Wilds reist Aloy naar een nieuw ijzig landschap vol sneeuw en opnieuw gigantische robots waarop gejaagd mag worden. Uncharted 4 mag het laatste avontuur van Nathan Drake zijn, de standalone uitbreiding Uncharted: The Lost Legacy neemt de toorts over met twee vrouwen in de hoofdrol: schatzoeker Chloe Frazer en huurling Nadine Ross. Beide speelden al in eerdere Uncharted games een hoofdrol zien, nu gaan ze samen op jacht naar verborgen relikwie. Erg cool om twee van deze krachtige personages samen in een dergelijk actiespel te zien dat doorgaans wordt gedomineerd door mannelijke rauwdouwers.

Vele grote, verhalende blockbusters heeft Sony ook, maar die verschijnen allemaal pas in 2018. God of War plaatst heethoofd Kratos in de Noorse mythologie met zijn zoon onder zijn hoede, hetgeen voor een volledig nieuwe dynamiek zorgt. Nog steeds hakt Kratos er lustig op los, deze keer met een enorme bijl, maar er is meer ruimte voor dialoog en bespiegeling. In Days Gone speel je biker Deacon die als bountyhunter zich staande tracht te houden in een The Walking Dead-eske wereld vol hongerige zombies. De game doet erg denken aan The Last of Us. Persoonlijk ben ik gecharmeerd van Detroit: Become Human. Dit spel komt van de ontwikkelaar achter Heavy Rain en Beyond Two Souls; een soort interactieve films, en dat belooft deze game ook te worden. Opnieuw staan al dan niet fatale keuzes in Detroit centraal. Androïden die als slaaf worden ingezet voor mensheid ontketenen een revolutie met alle gevolgen van dien. Als speler zit je er middenin aangezien je drie verschillende Android-personages aanstuurt. Westworld anyone?

Gelukkig heeft Sony haar Virtual Reality headset niet vergeten. Zeven titels zijn er onthuld - Superhot VR, Star Child, Final Fantasy XV: Monster of the Deep, Bravo Team, The Inpatient, Moss, Skyrim VR – waarbij een aangename mix van horror, schietspel, actie, avontuur en RPG wordt opgediend. Moss is onze favoriet vanwege het aaibare muisje in de hoofdrol en de sprookjesachtige sfeer.

Waar VR nog altijd een relatieve niche is voor PlayStation 4, probeert Sony haar doelgroep te verbreden met laagdrempeliger vermaak. Met PlayLink wil men zelfs non-gamers laten aanhaken. Het idee is dat meerdere spelers tegelijk een game spelen met de smartphone als besturingsapparaat. Denk aan quizzen, partygames of een filmische thriller zoals Hidden Agenda. Hierin volgen spelers een openbaar aanklager, een agente en een seriemoordenaar en bepaalt de groep hoe het verhaal zich ontvouwt. Ondertussen heeft iedereen een eigen agenda, een beetje zoals bij Wie Is De Mol. Erg leuk en de verschillende PlayLink games kennen een scherp prijskaartje van 19,99 euro. Andere PlayLink games zijn That’s You, Frantics, SingStar Celebration en Knowledge is Power.