Nieuws/Binnenland
2122728523
Binnenland

Oekraïense ambassade in Nederland ontvangt bloederig pakket met dierenogen

De Oekraïense ambassade in Den Haag

De Oekraïense ambassade in Den Haag

Den Haag - Bij Oekraïense ambassades en consulaten zijn „bloederige pakketten” met dierenogen binnengekomen, ook in Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev heeft dat gemeld. Een woordvoerster van de Oekraïense ambassade in Den Haag kon het bericht niet bevestigen en zei niets te kunnen zeggen.

De Oekraïense ambassade in Den Haag

De Oekraïense ambassade in Den Haag

Bij de Oekraïense ambassades in Hongarije, Polen, Kroatië en Italië werden ook zulke pakketten bezorgd, evenals bij consulaten in Napels, Krakau en het Tsjechische Brno. De pakketten zijn gedrenkt in een vloeistof met een kenmerkende kleur en geur, schreef een woordvoerder van het Oekraïense ministerie op Facebook. Een vergelijkbaar pakket is bezorgd bij de Oekraïense ambassade in Madrid.

Mogelijk houden de zendingen verband met de steun van de betreffende landen aan Oekraïne. De regering in Kiev deed al een oproep aan al zijn ambassades om extra veiligheidsmaatregelen te treffen nadat in Spanje de afgelopen dagen bombrieven waren verstuurd naar de ambassades van Oekraïne en de VS in Madrid.

Een medewerker van de Oekraïense ambassade raakte lichtgewond. Premier Pedro Sánchez kreeg eerder een brief met een ontvlambare stof. Ook bij het Spaanse ministerie van Defensie, een luchtmachtbasis en een wapenfabrikant in Zaragoza werd een bombrief bezorgd.

Vlam

Spaanse media melden dat de zelfgemaakte explosieven slechts kleine hoeveelheden pyrotechnisch materiaal bevatten, die bij het openen een vlam veroorzaken. Een verband tussen de brieven en de Spaanse steun aan Oekraïne wordt niet uitgesloten.

Het Oekraïense consulaat in de Tsjechische stad Brno werd eerder op de dag geëvacueerd vanwege de verdachte post. De Tsjechische politie riep medewerkers van alle consulaten en ambassades en wapenbedrijven in NAVO- en EU-landen op uiterst voorzichtig te zijn bij het afhandelen van post. De regering in Praag is een van de felste steunpilaren van Kiev.

Veiligheidsmaatregelen

Op de ambassade zijn vrijdag extra veiligheidsmaatregelen genomen na de vondst het bloederige pakket. Over de aard van de maatregelen doet de ambassade verder geen uitspraken.

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) vindt de gang van zaken ’walgelijk’. Hij ontving eerder deze week al meldingen dat de pakketjes op een aantal Oekraïense ambassades in andere landen waren binnengekomen. De CDA-bewindsman wil niets zeggen over eventuele extra veiligheidsmaatregelen voor de ambassade in Den Haag.