Nieuws/Buitenland
212316
Buitenland

Omstreden minister presenteert anticorruptiewet

Minister Bayrou (links) en premier Philippe.

Minister Bayrou (links) en premier Philippe.

PARIJS - Van onze correspondent Justitieminister François Bayrou stond erop dat de eerste wet van Emmanuel Macron de corruptie onder politici zou aanpakken. Hij presenteerde zijn plannen woensdag in de ministerraad, maar zit inmiddels zelf in de problemen.

Minister Bayrou (links) en premier Philippe.

Minister Bayrou (links) en premier Philippe.

’Voor vertrouwen in onze democratie’ is de titel van de wet. François Bayrou wil verbieden dat senatoren en parlementariërs familieleden in dienst nemen, een heikel punt sinds presidentskandidaat François Fillon ervan wordt verdacht zijn vrouw Penelope een riant betaalde spookbaan te hebben bezorgd.

Ook krijgen politici te maken met strengere regels voor het oprichten of hebben van een adviespraktijk. Daarnaast mogen ze, naast hun functie in de Assemblée Nationale, niet ook aan het hoofd staan van een regio, departement of gemeente. Oud-presidenten krijgen geen zitting meer in de Grondwettelijke Raad, omdat zij dan soms over hun eigen beslissingen moeten oordelen.

Terwijl Bayrou corruptie wil tegengaan, zit zijn eigen partij in zwaar weer. De minister is namelijk ook oprichter en voorman van centrumbeweging Modem, die al voor de presidentsverkiezingen een pact sloot met En Marche! Zijn partij leverde een aantal bewindslieden, onder wie minister Marielle de Sarnez voor Europese Zaken. Maar zij zou, net als Europarlementariërs van het Front National, geld uit Brussel hebben gebruikt om assistenten in Parijs te laten werken. Er is inmiddels een onderzoek naar haar en drie andere Modem-gedeputeerden in Brussel geopend.

Tot nu toe verdedigde premier Édouard Philippe de bewindsman, tot Bayrou een boos telefoontje pleegde naar Radio France. Hij beklaagde zich bij de chef van de onderzoeksredactie over de ’inquisitietoon’ waarop journalisten zijn partijmedewerkers zouden hebben ondervraagd. De kabinetsleider liet weten dat dit niet door de beugel kan, maar de Justitieminister antwoordde dat hij zich niet laat muilkorven.

Macron zit in zijn maag met de muitende minister. De nieuwe president wil graag afrekenen met de oude politiek, die Bayrou nog volop blijkt te beoefenen.