Nieuws/Binnenland
2123171713
Binnenland

Advocaat neef Taghi wil andere rechtbank voor moordzaak Wiersum

Advocaat Andre Seebregts komt woensdag aan bij de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

Advocaat Andre Seebregts komt woensdag aan bij de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

AMSTERDAM - De advocaat van Anouar T., een verre neef van Ridouan Taghi, wil dat een andere rechtbank dan de Amsterdamse zich over de strafzaak tegen T. buigt. De 26-jarige T. wordt verdacht van het medeplegen van de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum.

Advocaat Andre Seebregts komt woensdag aan bij de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

Advocaat Andre Seebregts komt woensdag aan bij de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman doet live verslag van de zaak. Volg haar berichten onderaan dit artikel.

Advocaat André Seebregts vroeg woensdag, tijdens een eerste inleidende zitting in de zaak tegen T., verwijzing van de zaak naar een andere rechtbank. De rechtbank Amsterdam is volgens hem te betrokken bij slachtoffer Wiersum en kan daarom niet onafhankelijk genoeg over de zaak oordelen.

Wiersum behoorde volgens Seebregts tot „de zakelijke kennissenkring van zo ongeveer alle Amsterdamse strafrechters.” De moord op de Amsterdamse advocaat heeft daarom „meer impact” gehad op de rechtbank aldaar dan elders in het land. Het Openbaar Ministerie is het niet met Seebregts eens dat de zaak door een andere rechtbank behandeld moet worden. Volgens de officier van justitie geldt de geschoktheid namelijk voor het hele land, niet alleen voor Amsterdam.

’Gefolterd’

T. zegt dat hij tijdens zijn arrestatie is gefolterd. In een lang en welbespraakt betoog, met tal van verwijzingen naar internationale rechtsverdragen, zei hij dat justitie en politie ontoelaatbaar, verboden en zelfs strafbaar hebben gehandeld. Volgens hem is er van meet af aan geweld op hem toegepast, onder meer om ervoor te zorgen dat hij zijn mobiele telefoon zou ontgrendelen. Dat mag niet, redeneerde hij, geweld gebruiken om informatie te krijgen.

Beveiligde voertuigen arriveren bij de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Anouar T., neef van de onlangs in Dubai gearresteerde vermeende topcrimineel Ridouan Taghi, moet voor het eerst voor de rechter verschijnen.

Beveiligde voertuigen arriveren bij de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Anouar T., neef van de onlangs in Dubai gearresteerde vermeende topcrimineel Ridouan Taghi, moet voor het eerst voor de rechter verschijnen.

Het werd hem naar eigen zeggen pas in de politiecel in Amsterdam duidelijk dat het de politie was die hem arresteerde. Hij werd verblind met een zaklamp en kreeg daarna een donkere skibril op. "Toen die bril in de cel afging, wist ik pas dat ik door de politie was aangehouden en niet was ontvoerd door een groep criminelen." Tijdens de arrestatie zou zijn hoofd op brute wijze tegen de stoel voor hem zijn geduwd. "Daarvoor loop ik nog steeds intensief bij een fysiotherapeut."

Ook werd hem naar eigen zeggen geweigerd om zijn advocaat te bellen. In de cel moest hij zijn kleren uitdoen om daarna urenlang in de kou te zitten. Een "onmenselijke behandeling", vindt T. "Ik kan zeker tegen een stootje en ben geen aansteller, maar ik vraag me wel af wat de bedoeling is geweest van deze behandeling." Hij vermoedt dat het OM hem via "psychologische oorlogsvoering" een bekentenis heeft willen afdwingen. Hij eist een onderzoek naar de gang van zaken en zei dat hij geen enkel vertrouwen meer heeft in een eerlijk proces.

Afgeluisterd gesprek

T. is aangehouden na een afgeluisterd gesprek waarin hij voor zichzelf belastende uitspraken zou hebben gedaan. In een gesprek met een onbekend gebleven persoon zegt hij: "Ik word gezocht voor de moord op Wiersum en ga daarom een tijdje uit de lucht. Mijn DNA is gevonden."

T. (26) voert het gesprek op 15 november vorig jaar, een paar dagen na een uitzending van Opsporing Verzocht, waarin aandacht wordt besteed aan de schokkende moordzaak. Het item in de uitzending concentreert zich op twee auto's die door de daders zijn gebruikt, onder meer voor voorverkenningen in de buurt van de woning van Wiersum in Amsterdam-Buitenveldert.

Strafpleiter Wiersum, die in het grote liquidatieproces Marengo kroongetuige Nabil B. bijstond, werd op 18 september voor zijn woning in Amsterdam doodgeschoten.

Strafpleiter Wiersum, die in het grote liquidatieproces Marengo kroongetuige Nabil B. bijstond, werd op 18 september voor zijn woning in Amsterdam doodgeschoten.

De politie heeft T. aangehouden, ook om te voorkomen dat hij naar het buitenland zou vluchten, zei het Openbaar Ministerie woensdag op een inleidende zitting in de zaak tegen T. Er zijn ook andere aanwijzingen die op zijn betrokkenheid bij de moord wijzen. Hij zou een "aansturende rol" hebben gespeeld, aldus het OM, onder meer door het leveren van gestolen auto's met valse kentekens. Er zijn twintig telefoons bij hem gevonden, waaronder cryptotoestellen. Kort na de moord vertrok hij voor een paar weken naar Marokko. Na zijn arrestatie heeft T. niet of nauwelijks willen verklaren.

De advocaten van T. laten weten dat hij weliswaar bezig was met het helen van auto's, maar dat het daar wel bij ophoudt. "Hij wist niets over voorverkenningen met die auto's, laat staan dat ze gebruikt werden voor een liquidatie."

Het onderzoek richt zich ook op de opdrachtgevers. Wiersum was de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is. Aangenomen wordt dat Taghi en de zijnen met de moord op de advocaat wraak hebben willen nemen op 'verrader' B. Eerder werd ook diens (niet-criminele) broer doodgeschoten. Van een officiële verdenking tegen Taghi als opdrachtgever is nog geen sprake.

’Geen vooropgezet plan’

Volgens de advocaat van T. "wijst veel erop" dat er helemaal geen vooropgezet plan was om Wiersum te vermoorden. Advocaat Seebregts haalde een getuigenverklaring aan; deze persoon zou er vlakbij hebben gestaan toen Wiersum voor zijn huis werd doodgeschoten. De getuige zou hebben gezien dat Wiersum "een woordenwisseling had met een donkere man". De advocaat zou vervolgens "uit de auto zijn gestapt, de confrontatie hebben opgezocht en daarna zijn neergeschoten door deze donkere man".

Seebregts spreekt over een "aannemelijk" scenario en daaruit zou blijken dat zijn cliënt er niets mee te maken heeft.

Moordmakelaar

Taghi heeft de moord op Derk Wiersum via een moordmakelaar geregeld. Dat staat in informatie die aan het onderzoeksteam is aangeleverd door het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de recherche. Dat zei het Openbaar Ministerie woensdag in een toelichting op de stand zaken in het onderzoek.

De TCI-informatie meldt verder dat er voor de moord met gescheiden dadergroepen is gewerkt. Er waren zogeheten spotters actief, personen die onder meer voorverkenningen doen. Daarnaast opereerden er hitters, de daadwerkelijke uitvoerders van de moord. Er werd gecommuniceerd via cryptotelefoons.

Volgens het OM komt de TCI-informatie over de hitters en spotters overeen met het bewijs dat nu toe in het onderzoek is verzameld. Ook daarin is sprake van gescheiden groepen.

’Niet onder eigen naam’

T. zat een tijd niet onder zijn eigen naam in het huis van bewaring. Dat was volgens T. in overleg met de directeur van de inrichting. "Maar nu staat mijn eigen naam toch weer op de deur", zei hij woensdag in de rechtbank. Sindsdien gebeuren er volgens hem vreemde dingen.

Volgens de 26-jarige T. stellen medegedetineerden hem gerichte vragen over de zaak. Hij vermoedt dat dat in opdracht van het Openbaar Ministerie gebeurt. Ook is hem "tot vijf keer toe" een mobiele telefoon aangeboden.

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman doet live verslag van de zaak.