Nieuws/Binnenland
212372
Binnenland

Hennis: „U moest eens weten wat ik dacht...”

Verwarde man uit joyrijden met truck Defensie

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

Den Haag - Een verwarde, blanke man heeft op het terrein van een militaire kazerne een Defensie-voertuig gestolen. Nadat hij met de Scania-truck rondreed in Eindhoven en daarbij auto’s beschadigde, is hij uiteindelijk gepakt.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

Minister Hennis (Defensie) lichtte de Kamer woensdagavond in over het incident van afgelopen maandag.

Tas met universele sleutel gestolen

Tijdens een oefening op de heide heeft een groepje militairen hun rugzakken waarschijnlijk uit het zicht gelaten. Een daarvan werd gestolen en daar zaten een toegangspas voor de kazerne in Oirschot in en een universele sleutel voor Defensie-voertuigen.

De ’verwarde, blanke man’ van 21 jaar wist daarna met de toegangspas op het militaire terrein te komen en stal de Scania. Daarop ramde hij een hek en is in de omgeving Eindhoven gaan rondrijden. Hij keerde uiteindelijk terug naar het terrein van de Generaal Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne, ramde opnieuw een dicht hek en werd opgepakt door de marechaussee.

De PVV reageerde geschokt in de Kamer en vroeg zich af wat er gebeurd was als er bijvoorbeeld een terrorist zo’n pas had gestolen. „U moet eens weten wat ik dacht toen ik het hoorde”, zei Hennis daarop.

Volkel

Hennis lichtte de Kamer in over het gebeuren tijdens een debat over een ander incident op vliegbasis Volkel. Daar werd in mei een veroordeelde Syriëganger aangehouden.

De minister ziet geen verband met terrorisme. Ze kan nog veel niet zeggen omdat het onderzoek nog loopt. Of de truck leeg was en of de man op de kazerne toegang had tot meer materiaal, is haar bijvoorbeeld onduidelijk. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid.

De VVD-bewindsvrouw houdt momenteel beveiligingsmaatregelen voor kazernes tegen het licht.