Nieuws/Binnenland
2123789749
Binnenland

Arts: ik maak me hier grote zorgen over

’Zeker 64 dwarslaesies door lachgas, waarschijnlijk veel meer’

AMSTERDAM - Zeker 64 jongeren hebben in de afgelopen twee jaar een dwarslaesie opgelopen door het gebruik van lachgas. De jongeren zijn gemiddeld 22 jaar oud. Er zijn meer patiënten dan ooit en het aantal slachtoffers blijft toenemen, meldt RTL Nieuws op basis van de Nederlandse vereniging voor Neurologie (NVN).

De beroepsvereniging kreeg bij een enquête antwoord van 42 van de 78 ziekenhuizen. Hoeveel gevallen de overige 36 ziekenhuizen tegenkwamen, is niet bekend, maar het werkelijke aantal lachgasslachtoffers ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger.

Sommige jongeren nemen meer dan 100 ballonnen met lachgas per dag. Dat heten de zogenaamde ’problematische gebruikers’. Die groep groeit, signaleert een neuroloog in opleiding van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG.

Lachgas leidt tot een tekort aan vitamine B12. Dat kan het ruggenmerg beschadigen en een gedeeltelijke dwarslaesie veroorzaken. Soms is die blijvend. Ook psychoses en epilepsie zijn een mogelijk gevolg van lachgas.

„We zien dat jongeren er onverschillig over denken”, zegt Lucille Dorresteijn van de werkgroep lachgas van de NVN. „Op schoolfeestjes wordt het gebruikt, terwijl alcohol verboden is. Ik maak me daar echt zorgen over.”