Nieuws/Binnenland
2124103
Binnenland

Valsemunters Amsterdam wacht celstraffen

Amsterdam - Het Openbare Ministerie heeft celstraffen geëist tegen de twee hoofdverdachten die afgelopen jaren miljoenen valse Britse ponden sloegen in een loods in de Amsterdamse haven. Engeland zag zich hierdoor zelfs gedwongen over te stappen naar een nieuwe 1 pond-munt.

Tegen Amsterdammer Patrick O. eist het OM ruim een jaar celstraf. Zijn naar Brazilië gevluchte compagnon Wilfred M. moet volgens de officier van justitie twee jaar de cel in. Tegen drie andere verdachten, die vooral verantwoordelijk waren voor de smokkel van de valse munten, werden mildere (werk)straffen geëist.

Zaaksofficier Malika al Mansouri sprak van een “professionele en grootschalige productie” van valse munten, waarbij de bekende goud- en muntenspecialist O. handig gebruikmaakte van zijn kundigheid en netwerk op dit gebied.

Koper/nikkel legering

Het onderzoek naar de omvangrijke fraudezaak kwam aan het rollen doordat O. met zijn bedrijf European Central Mint (ECM) nauwelijks belasting betaalde. Uit onderzoek van de Belastingdienst bleek vervolgens dat ECM grote hoeveelheden metaal met een specifieke koper/nikkel legering uit Turkije naar Amsterdam liet komen. Als de douane dan na wekenlange observaties een bestelbus in de haven aanhoudt, vinden ze in de laadruimte plastic vaten met bijna honderdduizend valse ponden, verstopt onder een laagje auto-onderdelen.

Tijdens de rechtszaak beweerde Patrick O.’s advocaat Jan Hein Kuijpers dat de voortvluchtige Wilfred M. het werkelijke brein achter de valsemunterij was. O. zou uitsluitend de loods in de Amsterdamse haven aan M. verhuurd hebben, zonder weet te hebben van de ponden die daar geslagen werden. Ter ondersteuning overlegde de advocaat een schriftelijke verklaring, waarin de M. dit vanuit Brazilië toegaf.

De officier van justitie noemde hun verklaringen ongeloofwaardig. Zo maakte het observatieteam tientallen foto’s waarop O. zich met de medeverdachten in de bewuste loods bevindt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.