Nieuws/Binnenland
2125301636
Binnenland

Máxima keurt koningsbaard goed

Kochi - Koningin Máxima is tevreden over de baard van Koning Willem-Alexander. „Het staat hem heel goed,” zei zij tijdens een persconferentie in India. Op het staatsbezoek reageerde de koning ook voor het eerst op de stikstofcrisis. Hij zei dat deze niet alleen van de ’agrariërs’ is, maar ’van heel Nederland’.

„Het is een uniek Nederlands probleem dat we als hele samenleving moeten oplossen. We weten nog niet wat de oplossing is en daar moeten we de komende maanden hard aan werken. We kunnen in dit geval niet bij andere landen kijken en hebben dit ook niet eerder meegemaakt.”

De koning noemde verder de ontvoering van de kleuter Insiya ’hartverscheurend’. Hij en Máxima zeggen heel erg met moeder Nadia mee te leven. De vorst benadrukte dat de Nederlandse regering ook al voor het staatsbezoek veel energie in de kwestie heeft gestoken en daar ook mee door zal gaan.

Willem-Alexander ging niet in op de vraag of hij het heikele onderwerp zelf heeft aangesneden bij de Indiërs. In hofkringen valt te horen dat dit niet het geval is. Wel is er door minister Kaag (Buitenlandse Handel) over gesproken met de Indiase minister van Buitenlandse Zaken. De koning sprak de hoop uit dat het contact tussen moeder en dochter snel hersteld wordt. Dat zou volgens hem een eerste stap zijn.

Koningsbaard

De roemruchte baard van de koning blijft voorlopig, maar is ook voor hem zelf wel wennen. „Het is nogal kriebelig. Totdat hij eraf is blijft hij.” Máxima is er tevreden over: „Het staat hem heel goed.” Waarop de koning zei: „U dacht toch niet dat ik een baard zou hebben als mijn vrouw het niet goed zou vinden?”

De koning en koningin reizen nu door naar Japan, voor de ceremoniële troonsbestijging van de nieuwe Japanse keizer.