Nieuws/Binnenland
2125363
Binnenland

’Gebruik de 20-20-2 regel’

Onderzoek bewijst: kind wordt bijziend door scherm

ROTTERDAM - We wisten het eigenlijk al, maar het Erasmus MC bevestigt nu dat het gebruik van tablet of smartphone leidt tot meer bijziendheid bij kinderen. Ouders zouden eigenlijk de 20-20-2 regel moeten instellen, zo stelt onderzoeker Jan Roelof Polling voor.

Het onderzoek richtte zich op Rotterdamse kinderen van dertien jaar oud, die al jaren gevolgd worden. Op zesjarige leeftijd had 2,5 procent in die groep kinderen problemen met scherp zien in de verte. Inmiddels is een kwart bijziend. Smartphones en tablets zijn daarvan de oorzaak. Langdurig kijken naar voorwerpen dichtbij is schadelijk voor de ogen.

„Wij hanteren de 20-20-2 regel. Dat betekent dat een kind na twintig minuten achter een scherm of een boek een pauze moet inlassen waarbij het kind minstens 20 meter in de verte kijkt en ontspant. De 2 staat voor minstens twee uur per dag buiten spelen, omdat buitenlicht goed is voor het oog”, aldus Jan Roelof Polling, onderzoeker bij het Erasmus MC.

De bedoeling is dat de kinderen over drie jaar weer worden onderzocht. Polling verwacht dat het aantal bijzienden in de groep dan is gestegen tot de helft. Dit is volgens hem zorgwekkend omdat kinderen met bijziendheid een grotere kans hebben om op latere leeftijd slechtziend te raken. Het risico van bijziendheid ontwikkelen door dichtbij kijken geldt voor jongeren tot hun 21e, daarna niet meer.