Nieuws/Buitenland

Homopartner heeft verblijfsrecht in hele EU

ANP XTRA

LUXEMBURG - De echtgenoot van een EU-burger van hetzelfde geslacht van buiten de EU heeft in de hele Europese Unie recht op verblijf bij zijn of haar partner. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald.

ANP XTRA

EU-landen bepalen zelf of ze een homohuwelijk toestaan, maar mogen een homoseksuele huwelijkspartner van buiten de EU geen permanent verblijfsrecht weigeren als het huwelijk in een EU-lidstaat plaatsvond, aldus het hof. Het vrij verkeer van personen is doorslaggevend. Het begrip echtgenoot is in het Europese recht ‘geslachtsneutraal’.

Het hof deed uitspraak in een zaak waarbij de Roemeense autoriteiten de Amerikaanse echtgenoot van een Roemeense man een verblijfsvergunning hadden geweigerd. Roemenië erkent homohuwelijken niet.

Het stel had eerst samengewoond in de VS en trouwde in 2010 in Brussel. Twee jaar later dienden ze een verzoek in om zich Roemenië te vestigen. Na de weigering spanden ze een zaak aan wegens discriminatie die uiteindelijk terechtkwam bij het Roemeense Grondwettelijk Hof. Dat legde de zaak voor aan het EU-hof.

,,Geweldig nieuws en een mijlpaal voor regenboogfamilies in heel Europa’’, reageert D66-Europarlementarier Sophie in ‘t Veld. ,,Ook lidstaten die het homohuwelijk niet erkennen, moeten de rechten van LHBTI-echtparen voortaan erkennen. Nu moeten politici boter bij de vis doen en zorgen dat de rechten van regenboogfamilies ook echt worden vastgelegd in wetten.’’