Nieuws/Buitenland
2127289150
Buitenland

’Premier Italië kan mogelijk toch aanblijven’

ROME - De demissionaire Italiaanse premier Giuseppe Conte hoeft mogelijk toch niet op zoek naar een andere functie. Regeringspartij Vijfsterrenbeweging (M5S) en de centrumlinkse oppositiepartij PD lijken af te stevenen op een akkoord dat hem in staat stelt aan te blijven, zeggen twee bronnen binnen de PD.

De sociaaldemocratische PD praat met de Vijfsterrenbeweging over de mogelijkheid samen een regering te vormen. Protestpartij M5S regeerde eerder met de rechts-populistische Lega, maar die wil niet meer verder met haar coalitiepartner. De Lega staat er goed voor in de peilingen en wil nieuwe verkiezingen.

De PD en M5S zouden een nieuwe stembusgang kunnen voorkomen door de handen ineen te slaan. Een pijnpunt in die onderhandelingen was de positie van de partijloze Conte, die vorige week zijn ontslag indiende als premier. De PD zag hem liever vertrekken, maar lijkt dat niet langer als een breekpunt te zien.

„Het lijkt erop dat we onderweg zijn naar een nieuwe regering onder Conte”, zegt een van de anonieme PD’ers, die benadrukt dat er nog geen definitief akkoord is.