Nieuws/Binnenland
2127440258
Binnenland

Coronacrisis: dinsdag 9 maart

LIVE | Cardiologie ziekenhuis Roermond getroffen door coronavirus

AMSTERDAM - Het coronavirus blijft de wereld in zijn greep houden. Vaccinatie komt steeds sneller op gang, maar onzekerheid over de Britse, Braziliaanse, Californische en Zuid-Afrikaanse varianten – en de gevolgen voor de bescherming – zijn onderwerp van debat.

Volg hieronder het laatste coronanieuws in ons liveblog.

23.50 - Chili haalt Israël in als snelst vaccinerend land

Chili heeft Israël dinsdag ingehaald als land waar ter wereld de meeste mensen per 100 inwoners in de afgelopen week tegen het coronavirus zijn gevaccineerd. De regering van het Latijns-Amerikaanse land bracht het nieuws jubelend via Twitter.

„Vandaag hebben we nog een reden om trots te zijn”, aldus de Chileense regering. „Chili heeft de eerste plaats ingenomen in de wereldranglijst van toegediende doses per 100 inwoners.” Het bericht werd geplaatst even nadat de vaccinatiedata werden gepubliceerd op de statistieksite Our World in Data.

Volgens die statistieken werd in Chili de afgelopen week elke dag gemiddeld 1,08 van de 100 inwoners ingeënt. In Israël was dat 1,03 van de 100 inwoners. In het Zuid-Amerikaanse land met zo’n 18 miljoen inwoners hebben ruim 4,1 miljoen inwoners al een eerste prik gekregen sinds het inenten er in december van start ging. Dat is ruim 21 procent van de Chileense bevolking.

Chili was samen met Mexico en Costa Rica het eerste Latijns-Amerikaanse land dat begon met vaccineren tegen het coronavirus. Die landen hadden ook al vroegtijdig onderhandeld met farmaceuten over de inkoop van vaccins. Chili wist de leverantie van 35 miljoen doses gegarandeerd te krijgen, waarvan er al 10 miljoen zijn aangekomen. De meeste van die vaccins zijn geproduceerd door het Chinese Sinovac.

Ondanks de vaccinatiecampagne kampt Chili vooralsnog met hoge besmettingscijfers. In het Andesland worden al enkele dagen meer dan 5000 nieuwe gevallen per dag gemeld. In totaal is het coronavirus er al bij ruim 864.000 personen vastgesteld. De coronapandemie heeft er met zekerheid al ruim 21.000 levens gekost.

23.40 - Door rijke landen krijgen ontwikkelingslanden geen coronavaccin

De meeste ontwikkelingslanden zijn niet in staat hun bevolking in te enten mede omdat farmaceutische bedrijven een monopolie hebben op het coronavaccin. Volgens de organisatie Oxfam Novib blokkeren rijke landen een voorstel waarin meer dan honderd ontwikkelingslanden pleiten voor de tijdelijke opheffing van dit monopolie.

Het voorstel wordt woensdag besproken tijdens de top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Onder meer de VS, Groot-Brittannië en de leden van de EU verdedigen de farmaceutische bedrijven. Ze zeggen dat de bedrijven recht hebben op het monopolie, omdat ze veel geld in de snelle ontwikkeling van het vaccin geïnvesteerd hebben. Ook zouden ontwikkelingslanden niet over de mogelijkheden bezitten om de inentingen te produceren.

Dat zijn volgens Esmé Berkhout, beleidsadviseur van Oxfam Novib, onjuiste redenen: „Niet alleen de farmaceuten, ook overheden hebben miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van het vaccin. Dat is publiek geld, dus die bedrijven zouden hun kennis moeten delen.” Berkhout zegt dat moderne fabrieken, ook in arme landen, wel degelijk in staat zijn de vaccins te maken. Daarnaast vindt ze dat de pandemie een extreme situatie is, waarin een monopolie tijdelijk opgeheven zou moeten worden: „We zouden nu alles moeten doen om iedereen zo snel mogelijk te beschermen.”

De komende dagen ontvangen arme landen meer coronavaccins van het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar volgens Oxfam Novib kan met de beschikbare hoeveelheid vaccins maar maximaal een vijfde van de bevolking voor het einde van het jaar geprikt worden.

Wanneer het monopolie van de farmaceutische bedrijven niet opgeheven wordt, kan het nog drie jaar duren voordat iedereen op de wereld gevaccineerd is. „Dan kan hier iedereen genieten van de vrijheid”, zegt Berkhout, „terwijl in andere landen mensen sterven aan corona.” Dat is ook slecht voor de economie van ontwikkelingslanden. „Dat heeft weer gevolgen voor de landen die zich nu verzetten tegen het voorstel.”

23.07 - Ruim 6500 mensen beschikbaar als reserve voor de zorg

Op dit moment zijn er 6518 mensen bereid om bij te springen in de zorg om het coronavirus te bestrijden. Ze vormen vooralsnog de reserve die het kabinet aan het opbouwen is om zorgpersoneel te kunnen ondersteunen bij de derde coronagolf en in de periode daarna, staat in een brief van minister Tamara van Ark (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

De vorming van een nationale reserve voor de zorgsector gebeurt op verzoek van de Tweede Kamer, die unaniem een motie hiertoe aannam van PVV en CDA. De Kamer wil daarmee inspelen op de krapte in personeel in de zorginstellingen, dat flink onder druk staat in de coronacrisis. Het reservepersoneel moet in de toekomst kunnen inspringen bij een pandemie, ramp of terreuraanslag.

Van de 6518 mensen hebben er 2643 een medische achtergrond, 1049 zijn zorgstudent, 2317 hebben geen zorgachtergrond maar willen tijdelijk helpen en 509 anderen hebben ook geen zorgachtergrond maar overwegen echt in de zorg te gaan werken. Een kwart tot een derde van degenen met een medische achtergrond heeft meer dan twintig uur per week tijd. Meer tijd is er bij mensen zonder zorgachtergrond: 60 procent meer dan een halve week.

Van de totale reserve zijn 1921 mensen al voorgesteld aan een zorginstelling, maar wachten ze nog op een reactie. Het merendeel (4597) is nog niet voorgesteld, aldus Van Ark. Er volgen nog meer acties om de reserve uit te bouwen, via Extra Handen voor de Zorg.

19.55 - Cardiologie ziekenhuis Roermond getroffen door coronavirus

De verpleegafdeling cardiologie van het Laurentius ziekenhuis in Roermond is getroffen door het coronavirus. Het ziekenhuis ontdekte dinsdagmiddag dat er een Covid-19-uitbraak is. Vier patiënten en drie medewerkers zijn positief getest, maakte het ziekenhuis bekend. In verband met de uitbraak is de komende vijf dagen geen bezoek mogelijk op de verpleegafdeling.

Het ziekenhuis heeft besloten om dinsdag en woensdag bij alle patiënten en medewerkers testen af te nemen. Ook patiënten die de afgelopen tien dagen op de afdeling cardiologie hebben gelegen worden getest. Het is niet bekend hoe de uitbraak is veroorzaakt.

Als gevolg van de uitbraak moeten alle medewerkers van de verpleegafdeling cardiologie, hartbewaking en de ’Eerste Hart Hulp’ de komende vijf dagen alle voorgeschreven beschermingsmiddelen dragen. Positief en negatief geteste patiënten worden van elkaar gescheiden. Het ziekenhuis heeft overigens geen opnamestop afgekondigd voor cardiologie.

18.45 - EU: Britten blokkeren export coronavaccin

Het Verenigd Koninkrijk houdt de export van coronavaccins of bestanddelen daarvan tegen, zegt voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders van de Europese Unie. Net als de Verenigde Staten. Michel is daarom „geschokt als ik de EU beschuldigd hoor worden van vaccinnationalisme.”

Michels verdediging van de EU valt verkeerd in Londen. De Britse regering houdt vol dat zij de uitvoer van geen enkel coronavaccin heeft gedwarsboomd. „Iedere verwijzing naar een Brits exportverbod of enige exportbeperking op vaccins is volledig onjuist”, stelt een woordvoerder.

Het VK en de EU, nog midden in de afhandeling van een moeizame en scheiding, maken elkaar al langer verwijten over de omgang met vaccins. De EU krijgt veel kritiek omdat de Britten haar met inenten te vlug af lijken te zijn. Michel verdedigde het vaccinatiebeleid van de unie en verweerde zich fel tegen het verwijt dat zij coronavaccins voor zichzelf wil houden. „De EU is nooit gestopt met het exporteren” van vaccins, zei hij, terwijl „het VK en de VS een regelrecht uitvoerverbod hebben ingevoerd” voor vaccins of ingrediënten die op hun grondgebied zijn geproduceerd.

16.45 - Update vaccins

Iets meer dan 200.000 Nederlanders zijn afgelopen week voor het eerst gevaccineerd tegen het coronavirus. Het aantal gevaccineerden steeg naar zo’n 1,2 miljoen. Van hen hebben bijna 412.000 ook al een tweede dosis gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus. Dat zijn er ruim 80.000 meer dan vorige week.

15.21 - Draagvlak avondklok daalt

Het draagvlak voor de avondklok daalt na de laatste persconferentie van het kabinet. Twee weken geleden steunde 60 procent de verlenging daarvan, nu is dat 48 procent. Dat stelt het programma EenVandaag op basis van eigen onderzoek onder 21.000 leden van zijn Opiniepanel.

Het kabinet liet bij de invoering van de avondklok eind januari weten dat deze maatregel het eerste zou worden teruggetrokken als dat kon. Toch wordt het straatverbod na 21.00 uur nu voor de tweede keer verlengd. Die bijstelling is de belangrijkste reden voor het dalen van het draagvlak, aldus EenVandaag.

Ook het draagvlak voor het ontvangen voor maximaal één gast binnen daalt verder. Dit was al de minst gedragen maatregel, maar nu noemt de 63 procent de verlenging ervan „een slechte zaak.” Dezelfde neerwaartse trend is te zien bij de maatregel om met maximaal één ander buiten samen te komen. Slechts een kwart staat daar nu achter.

14.25 - Belgen optimistisch

Het Belgische Crisiscentrum is optimistisch over de ontwikkeling van de coronacijfers in België. „Voorlopig ziet het ernaar uit dat we het plateau in de cijfers niet gaan verlaten”, zegt viroloog Steven Van Gucht. Na een korte opflakkering dalen de cijfers de laatste dagen weer. „De exponentiële stijging blijft uit.” Het land gaat dinsdag over de eerste miljoen gezette prikken heen.

Van de circa 650.000 Belgen die zijn gevaccineerd heeft tot nu toe ruim de helft ook een tweede vaccin gehad, bleek op een persconferentie van het Crisiscentrum. Het gaat om personeel en de bewoners van woonzorgcentra en van het ziekenhuispersoneel. Deze week is begonnen met het inenten van 65-plussers die niet in een verzorgingstehuis wonen.

Volgens een woordvoerder van de Belgische vaccinatiecampagne tonen de eerste vaccinaties een „zeer hoge doeltreffendheid” aan. Een week nadat ze hun tweede dosis van het Pfizer-vaccin hadden gekregen, testte maar 0,13 procent van de mensen positief op Covid-19. Ook bij de andere vaccins waren de percentages laag, aldus de woordvoerder.

14.01 - Problemen bij J&J

Farmaceut Johnson & Johnson heeft de EU laten weten dat de vaccinmaker kampt met bevoorradingsproblemen.

13.30 uur - Verenigd Koninkrijk sluit veldhospitalen voor coronapatiënten

Het Verenigd Koninkrijk sluit veldhospitalen voor coronapatiënten. De naar verpleegkundige Florence Nightingale vernoemde instellingen hebben honderden miljoenen gekost, maar zijn niet meer nodig omdat het aantal patiënten fors is afgenomen.

De regering opende de zeven Nightingale-ziekenhuizen vorig jaar. Ze waren bedoeld om de druk op ziekenhuizen te verminderen. De bouw van de noodhospitalen kostte de Britse staat omgerekend zo’n 620 miljoen euro, maar uiteindelijk zijn de meeste coronapatiënten in reguliere ziekenhuizen behandeld.

Een van de problemen was het regelen van voldoende personeel om de grote veldziekenhuizen te bemannen. De BBC bericht dat het vijfhonderd bedden tellende Nightingale-ziekenhuis in Yorkshire nooit een patiënt heeft opgenomen.

De druk op de Britse zorg nam de afgelopen maanden fors af. Er liggen nog zo’n 10.000 coronapatiënten in ziekenhuizen, terwijl het er in januari nog 40.000 waren. Gezondheidsdienst NHS zegt dat de meeste veldhospitalen in april de deuren sluiten. Twee van de instellingen maken een doorstart als vaccinatiecentra

12.35 uur - Tsjechië stuurt eerste coronapatiënt naar ander EU-land

Het zwaar getroffen Tsjechië heeft voor het eerst een coronapatiënt naar het buitenland overgebracht. Het gaat om een 68-jarige vrouw die ernstig ziek is, ze is naar het Poolse Racibórz overgebracht, melden lokale media.

Het bijna 11 miljoen inwoners tellende Tsjechië behoort wereldwijd tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de coronacrisis. De regering heeft omliggende landen om hulp gevraagd omdat ziekenhuizen de toestroom van coronapatiënten niet meer aankunnen. Duitsland, Zwitserland en Polen toonden zich bereid om patiënten over te nemen.

Tsjechië heeft melding gemaakt van ruim 1,3 miljoen coronabesmettingen en zo’n 22.000 overleden coronapatiënten, meer dan de 15.866 sterfgevallen die zijn gemeld in Nederland. Er liggen momenteel zo’n 8500 coronapatiënten in Tsjechische ziekenhuizen.

De Tsjechische autoriteiten proberen met strenge lockdownmaatregelen verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Tsjechen krijgen ook binnen hun land te maken met reisbeperkingen. Ze moeten een geldige reden hebben om hun district te verlaten. De politie heeft controleposten opgetuigd en sinds het begin van de maand al 10.000 mensen teruggestuurd.

11.40 uur - OMT: toenemende drukte in treinen is onwenselijk

Het Outbreak Management Team (OMT) maakt zich zorgen over toenemende drukte in het openbaar vervoer. Met name in de treinen zien de gezondheidsdeskundigen die het kabinet adviseren over de corona-aanpak een probleem ontstaan.

„De afstand tot de medereizigers kan lang niet altijd in acht worden genomen”, signaleert het OMT. „Deze situatie is onwenselijk en contrasteert met de algemene boodschap om drukke plekken te vermijden.”

Het OMT stelt in zijn laatste advies in het algemeen vast dat „de epidemiologische situatie nog steeds zeer zorgelijk” is en de prognoses „met onzekerheden omgeven.” Grote versoepelingen zijn nog niet verantwoord, vinden de deskundigen.

11.10 uur - Makers van Russisch vaccin eisen excuus van toezichthouder EU

De makers van het Russische coronavaccin Spoetnik-V eisen een excuus van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Christa Wirthumer-Hoche van het EMA had geadviseerd het middel niet alvast via een spoedprocedure goed te keuren. Ze vergeleek dat met „Russische roulette.”

Die opmerking schoot de makers van het middel in het verkeerde keelgat. „We eisen een publieke verontschuldiging van Christa Wirthumer-Hoche van het EMA voor haar negatieve opmerkingen over EU-lidstaten die Spoetnik-V rechtstreeks goedkeuren”, klagen ze op hun officiële Twitteraccount. „Het EMA heeft niet toegestaan dat dergelijke mededelingen zijn gedaan over andere vaccins. Dit soort uitspraken zijn ongepast en ondermijnen de geloofwaardigheid van het EMA en het beoordelingsproces.”

Spoetnik-V moet nog worden goedgekeurd door de Europese toezichthouder, maar sommige EU-landen hebben alvast doses van het middel besteld. Hongarije heeft het Russische vaccin ook al in gebruik genomen. Wirthumer-Hoche had in een interview de vraag gekregen of haar thuisland Oostenrijk het middel ook alvast zelf moest goedkeuren, maar dat zag ze absoluut niet zitten. „Spoetnik-V kan in de toekomst mogelijk op de markt worden gebracht, als we de benodigde gegevens hebben onderzocht”, benadrukte ze nog wel.

9.24 uur - Handelsorganisatie claimt akkoord productie Spoetnik-V in Italië

De Italiaans-Russische Kamer van Koophandel zegt dat er een akkoord is bereikt om het Russische coronavaccin Spoetnik-V in Italië te gaan produceren. Farmaceut Adienne zou na gesprekken met het Russische investeringsfonds RDIF, verantwoordelijk voor de financiering en marketing van het vaccin, hebben toegezegd het middel te gaan maken.

Volgens de handelsorganisatie is het de bedoeling dat de productie in juni begint. Voor het einde van het jaar zouden er 10 miljoen doses van het vaccin in Italië geproduceerd moeten worden. Als de productie in Italië doorgaat, wordt dat de eerste plek in Europa waar Spoetnik-V wordt gemaakt. Het wordt al wel op andere plekken buiten Rusland gemaakt, zoals in India.

Spoetnik-V is nog niet goedgekeurd in de Europese Unie, maar wordt al wel in zeker 45 andere landen wereldwijd gebruikt, onder meer in Servië.

8.19 uur - China geeft mensen vaccinatiepaspoort na coronaprik

China geeft mensen die zijn ingeënt tegen het coronavirus een vaccinatiepaspoort, zodat ze weer naar het buitenland kunnen reizen. Steeds meer landen voeren dit in om de economie te heropenen. Het is nog niet bekend welke landen het Chinese document erkennen en waar Chinezen dus naartoe zouden kunnen gaan.

In het certificaat komt informatie te staan over de vaccinatie van de pashouder en over testresultaten, zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Het doel van het certificaat is ervoor te zorgen dat mensen weer veilig met elkaar kunnen omgaan.

Voor mensen uit andere landen met een vergelijkbaar document gelden in China nog geen versoepelingen. Alle quarantainemaatregelen blijven van kracht, omdat nog niet bekend is of ingeënte mensen het coronavirus nog kunnen overdragen.

7.00 uur - ’Nederland wordt een strakkere maatschappij’

„Corona heeft een blijvende invloed op menselijk gedrag”, zegt Paul van Lange, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. „Ik verwacht een cultuurverandering die groter is dan alleen nies-schaamte en de manier waarop we elkaar gedag zeggen.”

Op 9 maart 2020 kondigden premier Mark Rutte en de directeur van het RIVM Jaap van Dissel de eerste coronamaatregelen aan: handen wassen, in ellebogen niezen, papieren zakdoekjes gebruiken en voortaan elkaar begroeten met een elleboog in plaats van een hand. De twee heren sloten de persconferentie, per ongeluk, af met een handdruk: de macht der gewoonte.

Inmiddels is Nederland een jaar en heel veel maatregelen verder. Volgens Van Lange zal de coronacrisis en de daarbij horende regels de Nederlandse samenleving voorgoed veranderen. „Nederland wordt een strakkere maatschappij”, voorspelt hij. „Opschuivend in de richting van Duitsland of Japan.”

6.40 uur - Dodental VS door corona voor eerst in maanden onder de 1000

De Verenigde Statten noteerden maandag voor het eerst in drie en een halve maand minder dan duizend dagelijkse doden door het coronavirus, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. De afgelopen 24 uur overleden er 749 Amerikanen die besmet waren met het coronavirus, ver onder de piek van 4473 doden op 12 januari.

Het dagelijkse dodental in de VS is sinds 29 november niet onder de duizend geweest, toen stierven er 822 mensen in een periode van 24 uur. De VS lijkt daarmee deze piek van het coronavirus achter zich te hebben gelaten, waarschijnlijk veroorzaakt door het vele reizen tijdens Halloween, Thanksgiving en andere eindejaarsvakanties.

6.35 uur - Horecabranche voor rechter om coronasteun

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) probeert dinsdag via de rechter af te dwingen dat een beloofde aanvulling op de zogeheten TVL-coronasteun zo snel mogelijk wordt uitbetaald. Volgens de brancheorganisatie dreigen veel ondernemers in betalingsproblemen te komen, omdat de overheid de uitkering ervan heeft uitgesteld.

Veel eigenaren van restaurants en cafés hebben recent een bericht gekregen van de overheid dat dit geld niet zoals verwacht eind februari zal worden betaald, maar „binnen 16 weken.” De vertraging zou te maken hebben met „ingrijpende systeemwijzigingen.” „Het is in een lange reeks de zoveelste klap in je gezicht en je wordt er misselijk van”, stelde KHN-voorzitter Robèr Willemsen onlangs. „De telefoon staat bij ons roodgloeiend, horecaondernemers kunnen dit er absoluut niet bij hebben.”

6.30 uur - Aantal coronagevallen blijft ongeveer gelijk

Niet omhoog, niet omlaag. Dat is waar de uitbraak van het coronavirus in Nederland ongeveer staat. In de afgelopen zeven dagen zijn ongeveer evenveel positieve tests geregistreerd als in de week ervoor.

Het exacte cijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dat meldde vorige week dat het 31.984 nieuwe gevallen had geregistreerd in de zeven dagen ervoor. Dat komt neer op gemiddeld 4569 meldingen per dag. In de zes dagen erna kwamen er 27.659 positieve tests bij, gemiddeld 4610 per dag. Daarmee kan het weekcijfer weer uitkomen op ongeveer 32.000.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo