Nieuws/Binnenland
2127464731
Binnenland

Massagetherapeut cel in na ontucht met patiëntes

ROTTERDAM - Een massagetherapeut uit Rotterdam is veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk, voor het plegen van ontucht met vijf vrouwelijke patiënten. Verder krijgt hij een proeftijd en een maximaal beroepsverbod voor de duur van vijf jaar. Daarnaast moet hij elk slachtoffer schadevergoedingen betalen van enkele duizenden euro's, zo bepaalde de rechtbank in Rotterdam woensdag. Ook mag hij geen contact zoeken met zijn slachtoffers.

De rechtbank vond alle beschuldigingen bewezen en legde een straf op die gelijk is aan de eis van het Openbaar Ministerie. Het misbruik vond plaats van 2015 tot 2017 in zijn woning. De betrokken vrouwen meldden zich bij de tantramasseur voor hulp - onder meer vanwege seksuele trauma's - waardoor ze juist kwetsbaar waren. De rechtbank nam het verdachte Edwin M. (54) zeer kwalijk dat hij door zijn gedrag de patiëntes extra schade heeft toegebracht.

Aansturen op seks

M. stuurde tijdens de behandeling aan op seks. Voorafgaand aan elke behandeling besprak hij de inhoud en hun grenzen, maar daarna hield hij zich daar niet aan. Zo masseerde en likte hij hun geslachtsdeel en borsten, moesten zij zijn penis aanraken en volgde bij een van hen ook penetratie. De Rotterdammer heeft dat toegegeven.

De aangeefsters stelden wel vraagtekens bij zijn handelingen die volgens hen duidelijk een seksuele bedoeling hadden. Toch gingen de patiëntes erin mee, omdat ze vertrouwden op zijn deskundigheid, zelfs als hij hun aangegeven grenzen overschreed. De rechtbank stelde dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie als behandelaar en zijn psychisch overwicht.

Geen stoornis

Psychiaters hebben geen stoornis bij M. vastgesteld. Hij zou zijn handelingen doel- en welbewust hebben uitgevoerd. Omdat hij nog steeds geen kwaad ziet in de wijze van zijn behandeling, mag hij zijn beroep voorlopig niet uitoefenen.