Nieuws/Binnenland
2127524671
Binnenland

Mensen massaal naar winkels en terrassen: eindelijk weer ’dikke zaterdag’

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

AMSTERDAM - Ondanks het waterige zonnetje en een geregeld plensbuitje, is het overal druk in de steden op de eerste zaterdag sinds de versoepeling van de coronamaatregelen. In Amsterdam, Utrecht en Den Bosch moeten bezoekers van winkels als de Primark en Zara soms 45 minuten in de rij staan.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

„Eindelijk weer een dikke zaterdag”, zegt Mike Emmelkamp, eigenaar van kledingzaak Siempre in Almere. De verkoper van topmerken kan weer lachen na moedeloze maanden. „Het is overal erg druk in de stad. Bij ons en bij grote zaken als de H & M en de Zara. De mensen houden zich toch keurig aan de regels vind ik. Het is fijn voor ons ondernemers dat we eindelijk weer volop aan de bak kunnen. Het winkelend publiek is ook blij.”

Sinds woensdag is reserveren niet meer nodig bij winkels en zijn de terrassen geopend van 12 tot 18 uur. De geopende terrassen zorgen voor meer sfeer en dus publiek, concludeert eigenaar Wachter Muller van Vesting Hotel Naarden. „Je houdt het niet voor mogelijk. Om kwart voor twaalf drentelen mensen al om de terrassen heen en om twaalf uur zijn alle stoelen bezet. In de afgelopen dagen merkten we wel dat bij slecht weer de omzet kelderde, maar nu is het druk en gezellig. Naarden fleurt op. De mensen zoeken weer de stad op in plaats van de hei.”

Ouderwets druk

In Groningen laat de plaatselijke VVV weten dat het zaterdag bijna ouderwets druk is. „De winkels worden goed bezocht en er komen weer toeristen. We verkopen bijvoorbeeld weer veel stadswandelingen”, zegt een medewerker.

In Den Bosch reageert bestuurslid Marcel van Zwam van ondernemersvereniging Hartje opgetogen over de drukte. „Ik heb een relatief klein terras, maar dat zit de hele dag al vol. In de stad zien we weer echt gezelligheid. Bij de grote winkelketens is het erg druk. Om negen uur vanochtend stonden er al lange rijen. Mensen waren in de afgelopen weken nog wat kribbig, maar zijn nu een stuk relaxter. Dit heeft iedereen echt nodig gehad. De ondernemers en het publiek.”

Eindhoven

Op sommige plaatsen loopt het bezoekersaantal volgens de gemeente te hoog op. De gemeente Eindhoven heeft mensen opgeroepen niet meer naar de binnenstad te komen omdat het er te druk is.

„Het is erg druk in de binnenstad. Kom niet meer naar de binnenstad als het niet nodig is. Houd 1,5 meter afstand!”, schrijft de gemeente zaterdagmiddag op Twitter.

Ook in Amsterdam is het op sommige plaatsen druk. In de Kalverstraat en Nieuwendijk heeft de gemeente om die reden eenrichtingsverkeer ingesteld. Het is voor het eerst sinds december dat deze maatregel weer nodig is.

Het is de eerste zaterdag sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen dat winkelen in niet-essentiële winkels weer is toegestaan zonder afspraak. Wel gelden er voorwaarden. Zo is er een maximaal aantal bezoekers toegestaan per 25 vierkante meter.

Breda

Ook in Breda zitten de terrassen tjokvol.