Nieuws/Buitenland
2127903535
Buitenland

Belgische regering mengt zich in debat over blote buik op school

BRUSSEL - Een Belgische leerlinge die zich beklaagt over een naveltruitjesverbod op school krijgt bijval van de regering. „De regels van middelbare scholen zijn vaak zonderling, maar vooral seksistisch”, zegt staatssecretaris Sarah Schlitz (Gendergelijkheid).

De 14-jarige Beatrix protesteerde vorige week tegen de waarschuwing van haar school die „blote buiken en extreem korte shortjes/rokjes” die weer opduiken nu de zomer is ingetreden „niet gepast” vindt. Dat vond ze niet eerlijk, omdat de school jongens nooit zou aanspreken op wifebeaters en bouwvakkersdecolletés. Haar verzet bracht prompt een nationaal debat op gang over spaghettibandjes, hotpants en afzakbroeken op school.

Schlitz bespeurt dat seksisme ook, zegt ze in de Waalse krant La Dernière Heure. Scholen zouden hun reglement tegen het licht van de discriminatieregels moeten houden. Dan kunnen meteen „onaanvaardbare” achterhaalde denkbeelden over bijvoorbeeld het effect van minirokken op jongens daaruit worden geschrapt, aldus de staatssecretaris.