Nieuws/Binnenland
2128504
Binnenland

Arib: extra zetel en neutrale Kamervoorzitter

Khadija Arib

Khadija Arib

DEN HAAG - De Tweede Kamer moet er een zetel bij krijgen, vindt Kamervoorzitter Khadija Arib. Die zetel is dan voor de voorzitter, die niet langer deel zou moeten uitmaken van een fractie en niet meer meestemt.

Khadija Arib

Khadija Arib

Arib pleit voor een wijziging van de grondwet die dat mogelijk moet maken in ’Boven de partijen’, een boek van Elsevier-journalist Gerry van der List dat woensdag verschijnt. Ze wijst er in het boek en het opinieblad op dat het „voor een kleine fractie lastig is om een voorzitter te leveren. De PvdA heeft nu maar negen vertegenwoordigers in de Kamer en kan mij moeilijk missen. Bovendien begrijpen veel mensen niet waarom ik, als voorzitter die boven de partijen moet staan, gewoon meedoe met stemmingen.”

De Kamervoorzitter stoft een voorstel af dat toenmalig SP-Kamerlid Agnes Kant in 2003 deed. Als bezwaren werden toen onder meer opgeworpen dat een voorzitter waarover de Kamer niet tevreden is, niet kan terugkeren in zijn of haar fractie. Ook zouden kiezers het slecht begrijpen als de volksvertegenwoordiger die zij hebben gekozen plots geen politieke kleur meer mag bekennen.