Nieuws/Buitenland
2128621578
Buitenland

Coronagolf Zuid-Korea: stakende artsen weer aan het werk

Eén van de brandhaarden in Zuid-Korea is dit callcenter.

Eén van de brandhaarden in Zuid-Korea is dit callcenter.

SEOUL - Stakende artsen in Zuid-Korea hebben van de overheid het bevel gekregen om het werk woensdag weer te hervatten. Zij wilden drie dagen staken uit protest tegen regeringsplannen, waaronder een voornemen om het aantal artsen dat wordt ingezet bij crisissituaties flink uit te breiden.

Eén van de brandhaarden in Zuid-Korea is dit callcenter.

Eén van de brandhaarden in Zuid-Korea is dit callcenter.

Coassistenten hebben werkonderbrekingen georganiseerd en duizenden artsen wilden vanaf woensdag beginnen met een staking. Zuid-Korea heeft momenteel te maken met een nieuwe besmettingspiek. Dinsdag werd gemeld dat er in het laatste etmaal 320 besmettingen zijn geconstateerd.

De werkonderbrekingen dwongen de vijf grootste ziekenhuizen van het Oost-Aziatische land om hun openingstijden in te perken en geplande operaties uit te stellen, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Artsen en de regering bereikten deze week een akkoord om coronapatiënten te blijven behandelen, maar kwamen niet verder in het oplossen van andere geschillen. „De regering heeft geen andere keus dan de nodige juridische stappen te nemen om de levens en veiligheid van burgers niet in gevaar te brengen”, zei de minister van Volksgezondheid. „We roepen alle coassistenten en andere artsen op om onmiddellijk terug aan het werk te gaan.”

De bonden zeggen dat zij liever niet zouden staken en zeggen open te staan voor alle oplossingen. Zij zijn tegen de plannen van de regering om meer opleidingsplaatsen voor geneeskundestudenten te creëren, meer traditionele oosterse geneeskunde te dekken in de zorgverzekering en meer te laten behandelen op afstand.

Coassistenten zijn bang dat de uitbreiding van het aantal studenten en artsen de competitieve arbeidsmarkt nog lastiger zal maken en vinden dat er beter meer geld kan worden besteed aan hogere salarissen. Zo zouden jonge artsen ook geprikkeld kunnen worden om te gaan werken in plattelandse gebieden, waar een tekort is.