Nieuws/Binnenland
2128905
Binnenland

OM in beroep tegen uitspraak over Van der Graaf

Volkert van der Graaf

Volkert van der Graaf

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over de meldplicht van Volkert van der Graaf. De moordenaar van Pim Fortuyn dwong bij de rechter af dat hij zich niet meer hoefde te melden bij de reclassering. Er is spoedappel ingesteld, omdat de beslissing van de rechtbank direct van kracht is geworden.

Volkert van der Graaf

Volkert van der Graaf

Van der Graaf vindt dat de meldingen geen toegevoegde waarde hebben en hij wil graag naar het buitenland verhuizen. De rechter gaf hem gelijk. Maar het OM is het daar niet mee eens en wil dat de meldplicht gehandhaafd blijft. Het ziet na bestudering van het vonnis genoeg gronden om in beroep te gaan, aldus een woordvoerder.

Zo is het OM het niet eens met de manier waarop de rechter de rapportages van de deskundigen over Van der G. heeft geïnterpreteerd. Het OM wil hier nu verder niet op ingaan. Het is niet duidelijk wanneer het spoedappel plaatsheeft.

’Dubbel gevoel’

De familie van Fortuyn heeft vertrouwen in het hoger beroep en hoopt dat het besluit wordt teruggedraaid, zegt haar advocaat Richard van der Weide. De nabestaanden hebben volgens hem een dubbel gevoel. Op zich wil de familie graag dat Volkert opkrast naar het buitenland, maar ze denkt niet dat hij dat echt gaat doen.

De familie heeft de indruk dat zijn wens om te emigreren een praatje voor de bühne is en dat het alleen maar een truc is om onder zijn meldplicht uit te komen, aldus Van der Weide.