Nieuws/Binnenland
2129790
Binnenland

Eisen tot 2 jaar cel voor omkoping corporaties

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen drie verdachten van omkoping bij de woningcorporaties Vestia, Portaal, De Woonplaats en een bank celstraffen geëist tot twee jaar. De zaak houdt verband met het financiële schandaal bij Vestia, waar vorige week voor de rechtbank in Rotterdam tegen de twee hoofdverdachten celstraffen tot bijna vijf jaar zijn geëist.

Dinsdag was de eis van twee jaar voor Leroy van D., een zakenpartner van hoofdverdachte Arjan G. Hij was er volgens het OM van op de hoogte dat G. mensen omkocht. Kwalijker nog was volgens de aanklagers dat hij samen met G. nog twee personen omkocht. Hij zou dat hebben gedaan via vervalste facturen. Ook zou hij 2,3 miljoen euro hebben witgewassen.

Extern adviseur Jan Hein G. zou ook zijn positie hebben misbruikt en ook heimelijk een deel van de provisie hebben opgestreken door het bedrijf van G. binnen te loodsen bij twee corporaties. Het ontving hiervoor zeven ton. Hij hoorde zeventien maanden eisen. Jako G. werkte voor een bank en zou 50.000 euro aan steekpenningen hebben ontvangen. Hij kreeg een eis van elf weken celstraf. Het OM dient tegen alle drie ontnemingsvorderingen in.