Nieuws/Buitenland
2129825263
Buitenland

Poetin: overwinning zal net als in 1945 van ons zijn

MOSKOU - De overwinning zal net als die tijdens de Tweede Wereldoorlog van Rusland zijn, zei de Russische president Vladimir Poetin zondag tijdens een toespraak naar aanleiding van de jaarlijkse viering van de zege op nazi-Duitsland. Hij verwees hiermee naar het conflict in Oekraïne.

„Vandaag de dag strijden onze militairen, net als hun voorouders, schouder aan schouder om hun geboorteland te bevrijden van de nazi’s. Dat gebeurt in het vertrouwen dat, net als in 1945, de overwinning van ons zal zijn”, zei Poetin. Rusland beweert al sinds het begin van de oorlog dat het Oekraïne op 24 februari is binnengevallen om het land te „demilitariseren” en „denazificeren.”

„Het is onze gemeenschappelijke plicht om de heropleving van het nazisme te voorkomen, dat zoveel leed heeft veroorzaakt onder de inwoners van verschillende landen”, aldus de Russische president. Hij zei te hopen dat „de nieuwe generaties de nagedachtenis van hun vaders en grootvaders waardig zullen zijn.”

Op 8 mei wordt jaarlijks in veel Europese landen herdacht dat nazi-Duitsland zich op die dag in 1945 officieel overgaf. De herdenking van de overwinning op nazi-Duitsland vindt in Rusland officieel pas maandag plaats, omdat de overgave daar door het tijdsverschil na middernacht was. Op het Rode Plein in Moskou wordt de overwinning gevierd met een militaire parade.

Ook de Oekraïense president Volodomir Zelenski herdacht in een toespraak de Tweede Wereldoorlog en ook hij stond stil bij de parallellen tussen de Tweede Wereldoorlog en de huidige oorlog in zijn land. „De duisternis is na decennia teruggekeerd in Oekraïne”, aldus de president. „Het draagt een ander uniform en gebruikt andere slogans, maar het heeft hetzelfde doel”.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop