Nieuws/Binnenland
2130260437
Binnenland

Opnieuw extra herkansing en gespreide eindexamens voor leerlingen

HAVO leerlingen van het christelijk Lyceum de Populier doen eindexamen Nederlands.

HAVO leerlingen van het christelijk Lyceum de Populier doen eindexamen Nederlands.

Den Haag - Eindexamenkandidaten krijgen dit schooljaar een extra herkansing en hun examens worden over een langere periode verspreid. De ruimte om een extra onvoldoende te halen komt er dit keer niet.

HAVO leerlingen van het christelijk Lyceum de Populier doen eindexamen Nederlands.

HAVO leerlingen van het christelijk Lyceum de Populier doen eindexamen Nederlands.

Het is voor het derde jaar op rij dat de examenperiode op de schop gaat vanwege de coronacrisis. „Hoewel de middelbare scholen dit jaar open waren, hebben leerlingen die dit jaar examen doen geen normale schooltijd gehad”, zegt demissionair minister Slob (Onderwijs).

Daarom worden de examenregels ook dit jaar afgezwakt. Zo komt er een extra herkansing om een slecht cijfer weg te poetsen. Daarnaast worden de examens over een grotere periode uitgesmeerd. Een leerling in quarantaine kan zo problemen vermijden. En er is meer tijd voor voorbereiding. Slob: „Op die manier krijgen alle leerlingen de kans om hun middelbare schoolperiode op een goede manier af te sluiten.”

In tegenstelling tot vorig jaar is er geen ruimte voor een extra onvoldoende. Vorig jaar mochten leerlingen er eentje wegstrepen (zolang die maar niet voor Nederlands, Engels of wiskunde was).

LAKS teleurgesteld

Scholierenbond LAKS reageert teleurgesteld op het examenbesluit. Dat de ’duimregeling’, waarbij een onvoldoende kan worden weggestreept, verdwijnt is een pijnlijk gegeven, zegt voorzitter Iben Maas. „Die regeling was voor het grootste deel van de leerlingen de maatregel die het meest drukverlagend werkt en dus ook de maatregel die voor eindexamenleerlingen het meest positief uitpakt.”

Met het argument dat de duimregeling ’calculerend’ gedrag van leerlingen in de hand werkt, is de scholierenvereniging het niet eens. „Leerlingen konden zich daarom juist focussen op de vakken die echt van belang zijn, zoals Nederlands en wiskunde. Ik snap niet waarom dat iets slechts is”, aldus Maas.

Extra werkdruk

De Algemene Onderwijsbond (AOb) maakt zich vooral zorgen over de extra werkdruk bij leraren. De nieuwe spelregels – een derde tijdvak en twee herkansingen – zullen in de praktijk meer werk opleveren voor docenten, verwacht AOb-bestuurder Jelmer Evers. „De verwachting is dat docenten een bulk nakijkwerk krijgen, omdat meer leerlingen gebruik zullen maken van de tweede herkansing. Zij kunnen immers geen vak meer wegstrepen. Bovendien kunnen examens over drie tijdvakken worden gespreid.”

„Heel goed dat er wel maatregelen worden genomen, want we maken ons zorgen over onze leerlingen. Maar ook over de werkdruk van de docenten”, zegt Evers. „Die is nu al gigantisch en we weten van vorig jaar dat de werkdruk piekte rondom de eindexamens. Dat zal bij de aankomende examens zeker niet minder zijn zonder duimregeling.”

Het examenbesluit sluit deels aan bij wat leraren van examenklassen mavo, havo en vwo begin deze maand lieten weten via een AOb-enquête. Het liefst zien de docenten dat leerlingen twee vakken mogen herkansen als maatregel wanneer de scholen openblijven. 71 procent van de docenten kruiste deze optie aan als één van de mogelijkheden waarbij zij voor meerdere antwoorden konden kiezen. Een stuk minder populair zijn een derde tijdvak (bijna 30 procent) en de duimregeling (27 procent).

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop