Nieuws/Binnenland
2131676472
Binnenland

Inspectie: poliovirus gevonden in rioolwater RIVM-terrein

BILTHOVEN - Op het terrein van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het poliovirus aangetroffen in het riool. Op het terrein zijn ook een onderzoeksinstelling die zich bezighoudt met polio en een grote producent van poliovaccins gevestigd, Bilthoven Biologicals. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoekt hoe het virus precies in het rioleringssysteem terecht is gekomen en of medewerkers zijn blootgesteld, zo bevestigt de dienst na een bericht in de Volkskrant.

Volgens de IGJ is de volksgezondheid niet in gevaar. De inspectie wijst erop dat het Nederlandse rioleringssysteem gesloten is en de zuivering zodanig is ingericht dat die het poliovirus onschadelijk maakt.

De IGJ onderzoekt of zich in de drie instellingen die met het virus werken incidenten hebben voorgedaan. Om de herkomst vast te stellen, wordt onder meer het DNA van het virus onder de loep gelegd.

WHO ingelicht

Het virus werd al in de eerste week van augustus ontdekt in monsters die op 21 juli tijdens een standaardcontrole werden genomen uit het riool op het terrein in Bilthoven (provincie Utrecht). Op 19 augustus is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al ingelicht.