Nieuws/Binnenland
2132041326
Binnenland

’Verzetten tegen normalisering’

Coalitie verontwaardigd over ’onbegrijpelijk’ drugsplan D66

Het CDA hekelt dat Nederland nu ’xtc-exporteur nummer 1’ is.

Het CDA hekelt dat Nederland nu ’xtc-exporteur nummer 1’ is.

DEN HAAG - Regeringspartijen ChristenUnie en CDA reageren verontwaardigd op het manifest van coalitiepartner D66 waarin wordt gepleit voor een pragmatisch drugsbeleid. De huidige repressieve aanpak werkt niet volgens de opstellers van het manifest, dat door diverse experts, wetenschappers en politici is ondertekend. Ook de oppositie is kritisch. ’Junkies66’ twittert PVV-leider Geert Wilders.

Het CDA hekelt dat Nederland nu ’xtc-exporteur nummer 1’ is.

Het CDA hekelt dat Nederland nu ’xtc-exporteur nummer 1’ is.

Het streven om via repressie tot een drugsvrije wereld te komen moet volgens D66 worden gestopt. „Het is een heilloze weg”, aldus het manifest. Er moet een gereguleerde drugsmarkt komen en meer worden ingezet op voorlichting en hulpverlening. Voor een „realistischer” drugsbeleid moet verder meer internationaal worden samengewerkt.

ChristenUnie en CDA zien helemaal niks in het manifest. „Dat D66 – de partij die ’gezondheid’ en ’preventie’ belangrijk zegt te vinden – nu oppert om een schadelijke, criminele en gevaarlijke praktijk voortaan ’normaal’ te gaan vinden, is werkelijk onbegrijpelijk”, laat Stieneke van de Graaf (CU) weten.

’Xtc export nr. 1’

Volgens CDA’er Madeleine van Toorenburg heeft het „progressieve drugsbeleid” van de afgelopen twintig jaar ertoe geleid dat Nederland nu „xtc-exporteur nummer 1” is en drugscriminelen zich hier „onaantastbaar” wanen. Legalisering van harddrugs zal het gebruik volgens haar normaliseren en „dat is juist heel slecht voor de volksgezondheid”. Het CDA zal zich „met kracht verzetten tegen het verder legaliseren en normaliseren van drugs.”

De grootste regeringspartij VVD „wil beleid dat werkt en waarmee we het verdienmodel van drugscriminelen onderuithalen. Als een vorm van regulering kan bijdragen aan de bestrijding van drugscriminaliteit, dan moet dat bekeken worden.” Maar Nederland moet ook niet „naïef” zijn als het gaat om drugs, aldus VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. „Het gaat hier om grootschalige internationale handel in handen van nietsontziende criminelen.”

Coffeeshopproef

Het kabinet is bezig met een experiment voor gereguleerde bevoorrading van coffeeshops. Het kostte het CDA en CU veel moeite om daar al in mee te gaan.

Het manifest is samen met verslavingszorgverlener Jellinek en drugsonderzoeker Ton Nabben opgesteld. Verder heeft onder anderen oud-VVD-leider Frits Bolkestein getekend.