Nieuws/Buitenland
2132218
Buitenland

Giftige pad bedreigt dieren op Madagaskar

Ringstaartmaki’s uit Madagaskar.

Ringstaartmaki’s uit Madagaskar.

STUTTGART - Een giftige pad bedreigt de dierenwereld op het eiland Madagaskar. Volgens Duitse onderzoekers is van de 77 diersoorten die kikkers eten, slechts één bestand tegen het gif in de zwartlittekenpad.

Ringstaartmaki’s uit Madagaskar.

Ringstaartmaki’s uit Madagaskar.

De paddensoort maakte waarschijnlijk enkele jaren geleden in een lading bouwmateriaal voor een nikkel- en kobaltmijn de oversteek naar het eiland, dat een unieke flora en fauna kent met diersoorten die alleen daar voorkomen. Het dier is inmiddels in aantal sterk toegenomen.

Volgens de onderzoekers van het staatsmuseum voor natuurhistorie in Stuttgart is slechts een knaagdier dat padden eet, bestand tegen het gif van de pad. „Onze gegevens bevestigen dat de invasieve padden waarschijnlijk een grote uitwerking zullen hebben op vele inheemse soorten op Madagaskar en dat dit de bestaande natuurbeschermingsproblemen nog eens zal verergeren”, aldus een van de onderzoekers.

’Te laat voor jacht’

Voor een „jacht” op de pad is het volgens de onderzoekers te laat. De hoop is dat de dieren zelf leren dat ze de padden niet moeten eten.