Nieuws/Binnenland
2132473
Binnenland

Rotterdam mag oude benzineauto weren

Den Haag - De gemeente Rotterdam mag dieselauto’s van vóór 2001 en benzineauto’s van vóór 1 juli 1992 weren uit het centrum van de stad. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Het nieuwe stadsbestuur van Rotterdam moet nu bepalen vanaf welke datum benzineauto’s weer worden geweerd. Een groot aantal eigenaren van oudere benzineauto’s won eerder een zaak bij de rechtbank in Rotterdam. Het verbod op oude benzineauto’s werd daarna teruggedraaid.

Ingangsdatum nog niet duidelijk

De rechter oordeelde dat de voordelen van het weren van deze auto’s uit het centrum van de Maasstad niet in verhouding staan tot de economische belangen van de eigenaren. Het verbod op oude dieselauto’s liet de rechtbank wel in stand.

Het stadsbestuur van Rotterdam ging in hoger beroep bij de Raad van State en krijgt nu alsnog gelijk. Het is nog niet duidelijk wanneer de omstreden milieuzone weer in werking zal treden.

’Goed dat gemeente maatregelen mag nemen’

„Het is heel goed dat de gemeente maatregelen mag nemen om de gezondheid van haar inwoners te beschermen.” Dat stelt Milieudefensie in reactie op het oordeel van de Raad van State over de milieuzone in Rotterdam.

De Raad van State oordeelde woensdag dat de gemeente de zogenoemde milieuzone weer volledig mag handhaven en daarmee ook benzineauto’s van vóór juli 1992 mag weren uit het centrum van de stad. „De lucht in Rotterdam behoort tot de meest vervuilde van Nederland. Het recht op gezonde lucht voor iedereen is belangrijker dan het recht op vervuilen van sommigen.”

Rotterdam gaat nog geen boetes uitdelen

De gemeente Rotterdam gaat mensen die met een benzineauto van vóór juli 1992 de milieuzone inrijden nog niet beboeten. „Hoewel het verkeersbesluit direct weer van kracht is, wordt er nog niet gehandhaafd”, zegt de gemeente woensdag in reactie op de uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde dat de gemeente de zogenoemde milieuzone weer volledig mag handhaven en dus ook benzineauto’s van vóór juli 1992 mag weren uit het centrum van de stad.

Het is nu aan de gemeente om te bepalen vanaf welke datum de milieuzone feitelijk ingevoerd en gehandhaafd zal worden, stelt de Raad van State. De gemeente maakt volgende week de vervolgstappen bekend.

’Bevestiging’

Verkeerswethouder Adriaan Visser: „De uitspraak van de Raad van State geeft een bevestiging van ons beleid om de luchtkwaliteit in de Rotterdamse binnenstad te verbeteren. Het is zaak het vonnis eerst zorgvuldig te bestuderen en de gevolgen in kaart te brengen. Het college zal hierover zo snel mogelijk de gemeenteraad en alle betrokkenen informeren.”