Nieuws/Buitenland
2133176721
Buitenland

Trump: dit lijkt ’vreselijke aanval’

Veiligheidsfunctionaris: explosie Beiroet door 2700 ton ammoniumnitraat

BEIROET - UPDATE - Ongeveer 2700 ton ammoniumnitraat heeft de verwoestende explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet veroorzaakt. Dat melden Libanese media op basis van een hooggeplaatste veiligheidsfunctionaris. Het spul zou jaren geleden in beslag zijn genomen en in de haven zijn opgeslagen.

De chemische stof zit in kunstmest maar wordt ook gebruikt als grondstof voor springstoffen in de mijnbouw en in zelfgemaakte bommen.

Zo is ammoniumnitraat gebruikt bij de bomaanslag in Oklahoma City in 1995 en door Anders Breivik bij de aanslag in 2011 in Oslo. Ook waren er talrijke ongevallen met de stof, soms met honderden doden.

Trump: soort bom

Ondertussen laat de Amerikaanse president Donald Trump weten dat militaire ambtenaren denken dat het om een aanval gaat. Hij sprak op een persconferentie over ’een vreselijke aanval’. Daarnaar gevraagd, legde hij uit met de militaire strategen te hebben gesproken die een ’soort bom’ vermoeden, aldus de president. Hij zegde net als veel andere landen, waaronder Nederland, ook steun toe.

Door de ontploffing veranderde een deel van de Libanese hoofdstad dinsdag in puin. Er zijn zeker 78 doden en ruim 4000 gewonden gevallen. De ziekenhuizen werden overweldigd, het Rode Kruis vraagt om bloeddonaties.

De Libanese president gaf opdracht tot een spoedzitting van de veiligheidsraad van het land. De premier spreekt van een ’grote catastrofe’ waarvoor de schuldigen zullen boeten. Hij vroeg bevriende landen Libanon te helpen. Onder meer Frankrijk, Iran en vijand Israël hebben dat al aangeboden.

Lees meer over de verwoesting in Beiroet:

Door de ontploffing raakten ook leden van de internationale vredesmacht Unifil gewond. Zij bevonden zich op een schip van Unifil dat schade opliep. Unifil moet strijd tussen Israël en Libanon voorkomen. Ook raakten medewerkers van de Nederlandse, alsook de Duitse ambassade gewond.

Bent u in Beiroet? We komen graag met u in contact. App naar onze whatsapp tiplijn. Zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952.