Nieuws/Buitenland
2134325847
Buitenland

Duits OM: verdachte moord Lübcke is rechts-extremist

KASSEL - De man die wordt verdacht van de moord op de Duitse politicus Walter Lübcke heeft een rechts-extremistische achtergrond, heeft het Openbaar Ministerie in Duitsland maandag laten weten. Justitie maakt dit op uit antecentenonderzoek en eerdere uitlatingen van de verdachte.

Duitse media berichtten maandag al over extreemrechtse achtergrond van de 45-jarige verdachte. De man werd in de nacht van vrijdag op zaterdag opgepakt. Zijn arrestatie volgde op een DNA-match.

Justitie heeft nog geen aanwijzingen dat de verdachte deel uitmaakte van een rechtsextremistisch netwerk, maar het onderzoek richt zich wel op mogelijke handlangers. De autoriteiten hielden eerder ook al een andere man aan, maar die kwam na verhoor weer op vrije voeten.

Lübcke, de voorzitter van de regionale raad van Kassel, werd begin deze maand op het terras van zijn huis in Wolfhagen-Istha aangetroffen met een schotwond in zijn hoofd. Hij stierf kort daarna. De autoriteiten hielden eerder ook al een andere man aan, maar die kwam na te zijn verhoord weer op vrije voeten.