Nieuws/Binnenland
2135489112
Binnenland

Touroperators laten vakanties tóch doorgaan

Een Boeing 767-300 van TUI op Schiphol Airport.

Een Boeing 767-300 van TUI op Schiphol Airport.

SCHIPHOL - Ook TUI hoeft geen vakanties met de eigen airline te schrappen. Dat meldt de touroperator donderdag. Eerder kondigde ook Corendon dat aan. Het is echter nog niet duidelijk of vakanties van TUI, waarbij met een andere airline wordt gevlogen, ook overeind blijven.

Een Boeing 767-300 van TUI op Schiphol Airport.

Een Boeing 767-300 van TUI op Schiphol Airport.

,,We kunnen een groot deel van de onzekerheid wegnemen. We gaan geen TUI fly-vluchten annuleren. Iedereen die al heeft geboekt kan op vakantie. Veruit het merendeel van de vliegvakanties zal nog steeds vanuit Amsterdam vertrekken. Voor dat deel van de reizigers dat niet meer vanaf Schiphol mag vertrekken, gaan wij vluchten inzetten vanaf regionale luchthavens’’, laat TUI weten.

De touroperator met eigen vliegtuigen zit nog flink te puzzelen, maar kan alle vliegvakanties met TUI fly sowieso uitvoeren. O ok zullen alle vakanties richting Aruba, Bonaire en Curaçao en andere oorden in het Caraïbisch gebied sowieso vertrekken van Schiphol.

Pakketreizen

De vraag blijft echter of pakketreizen waar een vlucht van KLM, Transavia of een andere airline in zit, door kunnen gaan, erkent TUI. ,, Wij hebben nog geen volledige en gedetailleerde informatie ontvangen en kunnen op dit moment nog niet de impact inschatten van de aanpassingen die zij zullen doorvoeren.”

Bij Corendon speelt hetzelfde probleem. Transavia maakte woensdag bekend 240 vluchten te moeten schrappen, maar laat het aan de pakketreisaanbieders om hun klanten te informeren. KLM maakt vermoedelijk donderdag bekend wat de gevolgen zijn van de beperkingen op Schiphol. United moet zeker honderden stoelen schrappen.

Sunweb kon woensdag al melden dat er geen geboekte vakanties zullen vervallen en vulde dat goede nieuws donderdag verder aan. ,,Voor slechts een procent van de klanten zal de reisorganisatie een alternatief moeten bieden in de vorm van een dag eerder of later vertrekken of vertrek vanaf een andere luchthaven”, meldt de touroperator.

,,De vakanties die nu via Sunweb Group worden aangeboden op de verschillende websites zijn bovendien actueel, ook met vertrek via Schiphol, en kunnen dan ook veilig door onze klanten worden geboekt. Mocht de situatie op een later moment weer veranderen zorgen wij net als nu voor een goed en volwaardig alternatief”, belooft Sunweb-topman Mattijs ten Brink.

Ook PrijsVrij en D-Reizen kunnen ’99,9 procent’ van de vakanties uitvoeren, laat topman Marc van Deursen weten. ,,Ook voor ons geldt, met nog een kleine slag om de arm omtrent enkele KLM-vluchten, dat onze eigen vakanties uitgevoerd kunnen worden. Uiteraard ook de vakanties die via Dreizen bij Partner TUI geboekt zijn.”

Touroperators worden overigens platgebeld door klanten die willen weten waar ze aan toe zijn. TUI roept klanten met klem op om geen contact op te nemen en even te wachten tot het bedrijf zich zelf meldt met informatie. Dat gaat vanaf begin volgende week gebeuren.