Nieuws/Binnenland
2135530634
Binnenland

Advocaat: ouders dachten dat in container gevonden baby gestorven was

AMSTERDAM - De minderjarige ouders van de baby die zondag in een vuilcontainer in Amsterdam werd gevonden, hebben zich woensdag uit eigen beweging bij de politie gemeld. Ze dachten dat het kindje was overleden, zei advocaat Gerald Roethof, die de 17-jarige vader van de baby bijstaat, in televisieprogramma Op1.

Volgens Roethof was alleen de vader aanwezig bij de geboorte van het kind en waren zowel hij als de moeder er naar eigen zeggen van overtuigd dat het meisje kort daarna was gestorven. De advocaat zegt dat de twee jongeren in paniek raakten en niet wisten wat ze moesten doen.

„Ze hebben met het kind op straat gelopen, kwamen op een gegeven moment langs die vuilcontainer en toen is het kind daar geplaatst, laten we dat woord maar gebruiken”, aldus Roethof. Met het kindje zelf gaat het volgens hem inmiddels goed. „Ze zit in een pleeggezin heb ik begrepen, maar dat is informatie die ik zijdelings gekregen heb.”

De verdachten zijn twee Amsterdammers van 17 jaar. Ze worden verdacht van kindermoord en werden vrijdag voorgeleid aan de kinderrechter-commissaris. Hun voorlopige hechtenis werd geschorst, ze hoeven dus niet vast te zitten, maar blijven verdachten in de zaak. Ook de moeder van het minderjarige meisje, de oma van de baby, werd aangehouden. Het Openbaar Ministerie stelt in een persbericht dat er summier informatie wordt verstrekt vanwege de leeftijd van de ouders.

De vondst van de baby berustte zondagavond op puur toeval. Het was al na de avondklok, toen een vrouw besloot vuilniszakken weg te gooien. Bij de container, op de hoek van een Cruyff Courtje bij de Holendrechtschool, hoorde zij het huilen van een pasgeboren baby. In paniek belde zij gelijk 112. Binnen een paar minuten stond het rond de ondergrondse containerbak vol met hulpdiensten als politie, brandweer en ambulance. De baby werd bevrijd en gewikkeld in de jassen van agenten. Zo is het meisje naar een ziekenhuis gebracht.

Emotioneel

De volgende dag bleek het voorval diepe indruk te hebben gemaakt op de buurt. Verschillende bewoners van het groene hofje reageerden emotioneel. „Had het kindje bij mij voor de deur gelegd”, zei een buurvrouw. „Dan had ik er wel voor gezorgd.”