Nieuws/Binnenland
2135735593
Binnenland

Utrecht reserveert zes weken lang huizen alleen voor statushouders

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

UTRECHT - Alle sociale huurwoningen in Utrecht gaan vanaf 1 augustus gedurende zes weken uitsluitend naar vluchtelingen met een verblijfsvergunning die wachten op een huis. Met die opmerkelijke inhaalslag probeert de gemeente bij te dragen aan een oplossing voor de crisis in de asielopvang. Ook gaat Utrecht binnen 2,5 jaar versneld 2500 tijdelijke sociale huurwoningen realiseren. Het gaat om huizen die tien tot vijftien jaar blijven staan. De eerste 450 huizen moeten er volgende zomer al komen.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Zes weken lang gaan de meeste sociale huurwoningen die vrijkomen naar statushouders. Utrecht wil dit jaar nog 490 statushouders aan een huis helpen. De stad hoopt hiermee het overvolle opvangcentrum in Ter Apel te ontlasten. „Het Rijk heeft een beroep gedaan op gemeenten om in 2022 7500 statushouders versneld te huisvesten, onder wie 490 in de gemeente Utrecht” zegt wethouder Dennis de Vries (PvdA) van Wonen. „Dit heeft impact op alle woningzoekenden. Ze zijn ons allen even lief. Door de achterstand versneld in te lopen, kunnen we in september weer terug naar de gebruikelijke verdeling”, aldus de wethouder. „We kiezen voor de korte klap. Het doet even zeer, maar daarna kunnen we snel weer overgaan naar normaal”, zegt wethouder voor Asiel en Integratie Rachel Streefland (ChristenUnie) in een reactie tegen de Volkskrant.

Bovenal wil hij het aantal beschikbare woningen „structureel verhogen door versneld tijdelijke woningen te realiseren” om het woningtekort weg te werken. Het gaat om duizend huizen in 2023 en de rest een jaar later. Dit aantal komt bovenop al bestaande plannen voor permanente sociale huurwoningen. Hiermee bieden we woningzoekenden meer perspectief.”

De Utrechtse plannen passen in het beleid van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). Hij wil dat op plekken met een woningtekort snel flexwoningen gebouwd kunnen worden. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwde dinsdag dat zijn verwachtingen te rooskleurig zijn.

VluchtelingenWerk is blij met het Utrechtse plan

Statushouders hebben al te horen gekregen dat ze erkend worden als vluchtelingen. Hun asielaanvraag is goedgekeurd en ze mogen in Nederland blijven. Daardoor mogen ze een asielzoekerscentrum verruilen voor een woning, maar dat kan niet als er geen woningen beschikbaar zijn voor ze. Hun opvangplekken kunnen daardoor niet vrijkomen voor nieuwe asielzoekers. Dat leidt tot opstoppingen in de hele opvang, en uiteindelijk ook in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

VluchtelingenWerk Nederland is blij met de stap. „De gemeente Utrecht neemt verantwoordelijkheid door de komende weken een inhaalslag te maken bij de huisvesting van erkende vluchtelingen. De situatie in Ter Apel en in de crisisnoodopvang vraagt om stevige maatregelen. Het kan elk moment zover zijn dat vluchtelingen op straat belanden omdat er geen bed meer over is. Al maanden leven duizenden vluchtelingen in tenten, sporthallen en evenementenhallen waar de meest basale behoeften niet vanzelfsprekend zijn”, verklaart de organisatie.

Ben jij op zoek naar een sociale huurwoning in Utrecht? Mail je verhaal en telefoonnummer naar nieuwsdienst@telegraaf.nl

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop