Nieuws/Buitenland
2136091344
Buitenland

Paniek in Australië: ruim 230 walvissen aangespoeld in Tasmanië

HOBART - Ruim 230 walvissen zijn woensdag gestrand aan de westkust van Tasmanië. Slechts 35 van de grienden, een walvissoort, zijn nog in leven.

Dinsdag strandde ook al een groep potvissen. Op het Kingeiland, ten noordwesten van Tasmanië, spoelden veertien potvissen aan. Geen enkele heeft het overleefd.

De 230 aangespoelde walvissen is niet de grootste groep zeedieren die ooit in Australië op het strand werden gevonden. Precies twee jaar geleden op 21 september 2020 spoelden op dezelfde plek 470 grienden aan.

’Bizar toeval?’ vraagt ook natuurwetenschapper Vanessa Pirotta zich af. Tegenover persbureau AP zegt ze dat het momenteel nog te vroeg is om uit te leggen waarom deze stranding heeft plaatsgevonden. „Het feit dat we vergelijkbare soorten hebben gezien, op dezelfde tijd en op dezelfde locatie, zou een indicatie kunnen zijn dat er hier misschien iets in de omgeving zit.”

„Helaas hebben we te maken met een hoog sterftecijfer”, zegt Brendon Clark, die namens de reddingswerkers het woord voert, donderdag tegen Australische media. „We hebben er alles aan gedaan om de walvissen afgelopen nacht in leven te houden, zodat we ze vanochtend konden redden, maar er zijn er nog slechts 35 in leven. Wij richten ons er nu op deze dieren naar dieper water brengen.”

Op beelden is te zien hoe de ruim tweehonderd dieren zij aan zij op het strand van het Australische eiland liggen. Grienden kunnen tot zeven meter lang worden en soms enkele duizenden kilo’s wegen.

Dat Ocean Beach, waar de dieren strandden, te maken heeft met een stevige branding en onbeschut ligt, heeft er volgens Clark aan bijgedragen dat zoveel dieren overleden. Exact twee jaar geleden strandde een recordaantal van 470 grienden, ruim honderd dieren konden toen worden gered. De omstandigheden waren destijds „gunstiger”, zegt Clark.

De oorzaak van massale strandingen is vaak onbekend, maar experts suggereren dat de walvissen mogelijk naar de kust trekken op zoek naar voeding.