Nieuws/Binnenland
2136233
Binnenland

Eis: cel voor leraar om misbruik in jaren 90

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

DEN HAAG - Tegen een 77-jarige voormalige basisschoolleraar uit Leidschendam is dertig maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk, geëist voor het seksueel misbruik van een leerling in de jaren negentig. Een van de voorwaarden is dat de verdachte zich na zijn celstraf moet laten behandelen.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Het misbruik gebeurde volgens het Openbaar Ministerie op een basisschool in Gouda. Het slachtoffer zou tussen zijn elfde en dertiende geregeld seksueel zijn misbruikt. Het slachtoffer vertelde enkele jaren geleden zijn vrouw en onlangs pas zijn broer wat hem was overkomen. Die broer stapte naar de politie. Toen hij die stap aankondigde bij de voormalige leraar, deed die een mislukte zelfmoordpoging.

De oud-leraar heeft het misbruik grotendeels bekend. Hij stelt echter dat zijn relatie met het slachtoffer gelijkwaardig was. De officier van justitie vindt die houding zorgelijk: „Hij toont weinig inzicht en bagatelliseert zijn gedrag. Alleen voor zijn eigen seksuele behoeftes heeft hij een onschuldig, jong kind kapot gemaakt.”

De uitspraak is over twee weken.