Nieuws/Buitenland
2136963
Buitenland

Grieken de straat op om namenkwestie Macedonië

ATHENE - Tienduizenden betogers zijn in Griekenland de straat opgegaan om te demonstreren tegen een mogelijk compromis over de naam van buurland Macedonië. Actievoerders hielden manifestaties in 23 steden. Ze droegen spandoeken met opschriften als ,,Macedonië is Grieks'' en ,,respecteer onze geschiedenis''.

Athene en Skopje liggen al jaren in de clinch over de namenkwestie. Het conflict stamt uit 1991, toen Macedonië zich vreedzaam afscheidde van Joegoslavië en doorging als de onafhankelijke Republiek Macedonië. Dat viel slecht in Griekenland, dat een eigen regio Macedonië heeft.

De naamswijziging van Macedonië ligt uitermate gevoelig in beide landen. Er zou onder meer zijn gesproken over de mogelijkheid het land om te dopen tot Noordelijk Macedonië. Eerder deze maand gingen duizenden Macedoniërs de straat op, woensdag vonden betogingen plaats in Griekenland.

,,Er is maar één Macedonië en dat ligt in Griekenland, waar koning Philip en Alexander de Grote zijn geboren'', zei één van de sprekers in Pella. Hij zei dat Grieken nooit zullen accepteren dat een ander land de naam Macedonië heeft.