Nieuws/Buitenland
2138741924
Buitenland

Zeker 30 doden door aanvallen op militaire basis Jemen

ADEN - Zeker dertig mensen zijn gedood bij aanvallen op een militaire basis in Jemen. De verantwoordelijkheid zou liggen bij de Houthi-rebellen, die al jaren vechten tegen de door Saudi-Arabië gesteunde regering. Er zijn ook minstens zestig gewonden gevallen.

Het is niet duidelijk of er onder de slachtoffers ook burgers zijn. Bij de aanvallen in het zuidwesten van Jemen werden onder meer bewapende drones en korteafstandsraketten gebruikt, aldus de zuidelijke strijdkrachten. Zij zijn onderdeel van de door Saudi-Arabië geleide coalitie tegen de Houthi’s. De Houthi’s krijgen steun van Iran en controleren momenteel hoofdstad Sanaa en grote gebieden in het noorden.

De aanvallen op de basis al-Anad, ongeveer 70 kilometer ten noorden van de havenstad Aden, komen op een moment waarop de vredesgesprekken tussen de coalitie en de rebellen zijn vastgelopen. Het lukt de partijen niet om compromissen te sluiten.

De burgeroorlog begon in 2014 toen de Houthi’s de regering van Abd-Rabbu Mansour al-Hadi verdreven. Het conflict escaleerde verder toen Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zich er vanaf 2015 mee gingen bemoeien, omdat ze al-Hadi terug aan de macht wilden helpen. Door de oorlog zijn tienduizenden doden gevallen en verkeert het land in een grote humanitaire crisis.