Nieuws/Binnenland
2139578684
Binnenland

PVV-leider Geert Wilders reageert woest

Gouden Koets tijdelijk naar museum

Het Koningspaar in de Gouden Koets tijdens Prinsjesdag voor de restauratiewerkzaamheden.

Het Koningspaar in de Gouden Koets tijdens Prinsjesdag voor de restauratiewerkzaamheden.

Den Haag - De Gouden Koets keert voorlopig niet terug op straat. Na de restauratie kan het publiek het historische rijtuig bewonderen in het Amsterdam Museum. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Het Koningspaar in de Gouden Koets tijdens Prinsjesdag voor de restauratiewerkzaamheden.

Het Koningspaar in de Gouden Koets tijdens Prinsjesdag voor de restauratiewerkzaamheden.

Na afronding van de omvangrijke restauratie gaat de Gouden Koets van juni tot en met november naar het Amsterdam Museum voor de tentoonstelling ’Gouden Koets - Geschenk van Amsterdam’. Dat betekent dat de bijzondere koets volgend jaar niet zal worden ingezet op Prinsjesdag.

De Gouden Koets werd in 1898 geschonken door inwoners van Amsterdam voor de inhuldiging van koningin Wilhelmima. Twaalfhonderd ambachtslieden werkten mee aan de bouw, onder wie weesmeisjes uit het Burgerweeshuis waar het Amsterdam Museum in is gevestigd. Door inzet tijdens belangrijke koninklijke gebeurtenissen en Prinsjesdag is de Gouden Koets uitgegroeid tot een nationaal symbool. Een mini-exemplaar is te zien in Madurodam.

Activisten

Het volledig gerestaureerde rijtuig wordt in een glazen behuizing op de binnenplaats van het stadsmuseum geparkeerd. Er komt ook aandacht voor ’verschillende perspectieven op de geschiedenis’. Het Amsterdam Museum laat weten dat er ruimte zal zijn voor een ’breed debat’ over het schilderij ’Hulde der Koloniën’. Een kleine groep activisten voert actie tegen de Gouden Koets vanwege een zijpaneel met kunst van de Amsterdamse schilder Nicolaas van der Waay. Op het werk is een huldeblijk te zien van de toenmalige koloniën met onder meer een knielende zwarte man.

Tijdens de restauratie is besloten om de geschiedenis niet uit te wissen. Nu ’Black Live Matters’ is overgewaaid van de Verenigde Staten naar ons land laait het debat over de koets opnieuw op. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft nog geen mededelingen gedaan over de plannen met de koets na de tentoonstelling in de hoofdstad.

KOZP: Gouden Koets moet in museum blijven

Als het aan Jerry Afriyie, voorman van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ligt, blijft de koets voortaan het museum. „De Gouden Koets heeft nooit op straat gehoord”, vindt hij. „We moeten leren het verleden los te laten, zo lang we dat met ons meedragen komt de samenleving nog lang niet samen.”

Afriyie ziet liever dat direct duidelijk wordt dat het rijtuig nooit meer de straat op gaat.„Ik denk dat ze nu een overgang willen zonder gezeik. Maar soms is het beter in een keer de pleister er vanaf te trekken.” Door de koets in een museum te plaatsen, kan volgens de KOZP-voorman het complete verhaal erbij worden verteld. „De koning en koningin hebben ook een verantwoordelijkheid naar de samenleving toe. Als ze er wel in gaan rijden, tonen ze zich hier ongevoelig voor.”

PVV-leider Geert Wilders reageert furieus: „Verschrikkelijk! Pure capitulatie voor hysterische anti-racismeterreur. De Gouden Koets moet blijven!”