Nieuws/Buitenland
2139756
Buitenland

Aanslagpleger Stockholm krijgt levenslang

Rakhmat Akilov

Rakhmat Akilov

STOCKHOLM - De veertigjarige Rakhmat Akilov die vijf mensen doodreed in Stockholm, is tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank oordeelde dat de Oezbeekse IS-aanhanger zich ook schuldig maakte aan 119 pogingen tot moord op de mensen die aanwezig waren toen hij de aanslag pleegde.

Rakhmat Akilov

Rakhmat Akilov

Akilov reed in april vorig jaar met een gestolen vrachtwagen in op voetgangers in een drukke winkelstraat. Daardoor raakten ook meerdere mensen gewond. De aanslag nam in totaal ongeveer veertig seconden in beslag. De truck kwam na ongeveer vijfhonderd meter tot stilstand tegen een warenhuis.

De veertigjarige man had de truck gestolen bij een restaurant. Hij kon na de aanslag vluchten, maar werd nog dezelfde dag aangehouden bij een tankstation. De man verklaarde tijdens de rechtszaak dat hij Zweden wilde straffen voor de deelname aan de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat.

De verdachte woonde sinds 2014 in Zweden, waar hij tevergeefs asiel had aangevraagd. De rechtbank oordeelde dat de man na het uitzitten van zijn straf moet worden uitgezet. Hij mag daarna het land nooit meer in. Gevangenen die in Zweden tot levenslang zijn veroordeeld, komen doorgaans na ongeveer zestien jaar weer op vrije voeten.