Nieuws/Binnenland
2140005203
Binnenland

Zeilschip met elf Albanezen onderschept bij Ouddorp

HOEK VAN HOLLAND - Op de Noordzee ter hoogte van Ouddorp (Goeree-Overflakkee) is een zeiljacht onderschept met aan boord elf Albanezen. De twee schippers uit Oekraïne zijn aangehouden, meldt de Koninklijke Marechaussee. De mensensmokkel op zee werd ontdekt in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het schip, dat onderweg was naar Groot-Brittannië, is uiteindelijk naar Hoek van Holland gevaren.

„De laatste tijd zijn meerdere zeilschepen van mensensmokkelaars voor de Nederlandse kust onderschept”, aldus een woordvoerder zaterdag. „We zijn daarom extra alert en werken intensief samen met diverse andere diensten, zoals de douane en de zeehavenpolitie, in de hoop dit soort mensensmokkel in de Nederlandse wateren in de kiem te smoren.”

Groot-Brittannië is volgens de woordvoerder vrijwel altijd de gedroomde eindbestemming van deze vluchtelingen. „Eerst zagen we vooral zogenoemde inklimmers op containerschepen vanuit IJmuiden, Hoek van Holland en de Europoort. Steeds vaker zien we dat mensensmokkelaars kiezen voor zeilschepen. De marechaussee doet verder onderzoek.