Nieuws/Binnenland
2140426
Binnenland

Justitie helpt met onderzoek coffeeshopbaas

Johan Laarhoven op archiefbeeld.

Johan Laarhoven op archiefbeeld.

DEN HAAG - Het ministerie van Justitie en Veiligheid is alsnog bereid mee te werken aan een onderzoek van de Nationale ombudsman naar een Nederlandse coffeeshopbaas die vastzit in Thailand. Dat laat minister Ferd Grapperhaus weten aan de Tweede Kamer.

Johan Laarhoven op archiefbeeld.

Johan Laarhoven op archiefbeeld.

Johan van Laarhoven werd in 2014 op basis van een rechtshulpverzoek van Nederland aan Thailand opgepakt. Ombudsman Reinier van Zutphen zei in april onderzoek te willen doen naar klachten van Van Laarhoven, over de manier waarop het Nederlandse Openbaar Ministerie informatie had gedeeld met Thailand.

Omdat er in Nederland een strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven loopt, wilde het ministerie eerder geen medewerking verlenen aan het onderzoek. Daar komt nu dus verandering in. „Zoals medewerkers van mijn ministerie al informeel aan het kantoor van de Nationale ombudsman hebben laten weten, ben ik bereid volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek”, aldus Grapperhaus.

Van Zutphen is blij dat het ministerie is gedraaid. „Dat zou mooi zijn”, aldus een woordvoerder. „Want de ombudsman wil het onderzoek voortvarend doen en afronden.” In hoeverre de nu toegezegde medewerking al op gang is gekomen, kon de woordvoerder nog niet zeggen.