Nieuws/Binnenland
2142022
Binnenland

Telefoons verboden, maar man filmt dagenlang

Tbs’er filmt eigen uitbraak

OOSTRUM - Een patiënt van tbs-kliniek de Rooyse Wissel in het Limburgse Oostrum is erin geslaagd uit zijn eigen kamer te ontsnappen en dat ook nog eens te filmen met zijn mobiele telefoon, om aan te tonen dat de veiligheid in de instelling niet deugt (zie video hieronder).

„Het is donker. Ik ben nu dus, laat op de avond, gewoon uit mijn cel. Dat kan dus”, vertelt de man in de video. Meerdere dagen kon hij, zonder problemen, vrij filmen terwijl mobiele telefoons in de kliniek verboden zijn.

De man wil aantonen dat de veiligheid in de kliniek niet deugt en dat er te weinig controle is van personeel.

Directrice Hyacinthe van Bussel zegt dat er met periodes patiënten zijn die onvoldoende meewerken aan hun behandeling en vooral bezig zijn om sabotage-acties te ondernemen.

„Ze gebruiken al hun tijd om te kijken hoe ze het personeel te slim af kunnen zijn. Hoe kunnen we spullen mee naar binnen nemen? Het is heel moeilijk om deze mensen daarin voor te blijven”, aldus Van Bussel.

’Kleinere telefoons’

De tbs-kliniek zegt zich geen illusies te maken dat het systeem ooit waterdicht wordt. Telefoons, drugs en alcohol zijn verboden waar.

„Ondanks de genomen maatregelen willen wij opmerken dat een tbs-kliniek geen gevangenis is, maar een behandelkliniek”, aldus de Rooyse Wissel in een verklaring.

„Bovendien zijn patiënten en hun bezoekers vaak zeer inventief en volgen de technologische ontwikkelingen, bijvoorbeeld steeds kleinere telefoons, elkaar snel op. Het is daarom een illusie om een instelling honderd procent vrij van contrabande te krijgen.”