Nieuws/Buitenland
2142187
Buitenland

’We willen het heel snel’

Trump: weinig voorbereiding nodig voor top

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump hoeft zich naar eigen zeggen „niet echt voor te bereiden” voor de top met Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea. „Het is vooral een kwestie van instelling en een bereidheid om dingen gedaan te krijgen”, legde hij uit.

Trump en Kim zitten op 12 juni om de tafel in Singapore. Het is de eerste keer dat twee zittende leiders van de landen elkaar ontmoeten. Trump benadrukte dat de Noord-Koreanen hun nucleaire wapens moeten opgeven. „Als ze niet denucleariseren, is dat niet acceptabel”, zei de president.

’Erg productieve bijeenkomst’

Trump voorspelde een „erg productieve bijeenkomst” met de dictator. „Het is geen kwestie van voorbereiding: het draait om de vraag of mensen willen dat het gebeurt. En dat weten we erg snel”, zei de president, die aangaf dat de top „één, twee of drie” dagen zou kunnen duren.

Volgens de Amerikaanse president is het mogelijk dat hij met Kim een overeenkomst tekent die een einde maakt aan de oorlog tussen beide Korea’s. „Het zou kunnen, we zouden een overeenkomst kunnen tekenen, zoals u weet is dat een eerste stap. Maar ja, we kijken ernaar, we praten erover met veel mensen”, zei Trump.