Nieuws/Binnenland
2142422
Binnenland

Kamer wil snel duidelijkheid voor alle Groningers

Eric Wiebes

Eric Wiebes

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat Groningers met aardbevingsschade binnen een maand duidelijkheid krijgen over versterking dan wel sloop en herbouw van hun woning. Een oproep daartoe van het CDA aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat kreeg steun van de andere regeringspartijen.

Eric Wiebes

Eric Wiebes

Het kabinet oogstte eind maart veel lof met de aankondiging dat de gaswinning in Groningen wordt afgebouwd en uiterlijk in 2030 stopt. Maar Wiebes haalde zich toch weer de woede van veel Groningers op de hals door terug te komen op eerdere afspraken over de aanpak van een kleine 1600 beschadigde huizen die al wel zijn onderzocht, maar waarvoor nog geen versterkingsadvies is uitgebracht.

De minister wil een nieuw advies over het aardbevingsrisico afwachten dat op 1 juli wordt verwacht. Daarmee wil hij naar eigen zeggen voorkomen dat woningen op basis van een verouderde inschatting gesloopt worden. De oppositie is daar woedend over en wil dat Wiebes gemaakte afspraken meteen alsnog nakomt.

’Nog deze zomer’

De coalitiepartijen oordelen milder en zijn met Wiebes bereid de nieuwe risicoanalyse af te wachten. Maar zij willen wel dat daarin specifiek aandacht wordt besteed aan de woningen waarvan de bewoners nog wachten op een versterkingsadvies. Zij moeten nog in de eerste week van juli, de laatste vergaderweek van de Tweede Kamer voor het zomerreces, duidelijkheid krijgen. „Nog deze zomer” moet de minister vervolgens met een „ruimhartige versterkingsoperatie” komen.

Verder vroegen zowel coalitie- als oppositiepartijen garanties dat de NAM, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de gaswinning in Groningen, echt geen invloed meer heeft op het verdere verloop van de versterkingsoperatie. Wiebes erkende dat de NAM nog aanschuift bij overleg over lopende zaken. Maar in de toekomst mag het bedrijf alleen nog maar meebetalen maar niet langer meepraten.