Nieuws/Binnenland
2142524
Binnenland

Barbecue Pegida in Rotterdam op laatste moment afgelast

Aanhang Pegida wilde met de bus naar de moskee toe.

Aanhang Pegida wilde met de bus naar de moskee toe.

ROTTERDAM - Ongeveer twintig aanhangers van anti-islamgroep Pegida hebben op het laatste moment besloten donderdagavond toch geen demonstratieve barbecue te houden voor de deur van de Laleli-moskee in Rotterdam.

Aanhang Pegida wilde met de bus naar de moskee toe.

Aanhang Pegida wilde met de bus naar de moskee toe.

„Na het zien van de mensenmenigte hebben de aanhangers van Pegida besloten niet te gaan demonstreren en zijn vertrokken”, aldus de woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Volgens Pegida heeft de politie gezegd dat hun veiligheid niet kan worden gegarandeerd. De politie ontkent dit te hebben gezegd en zegt dat de groep zelf besloot weg te gaan.

Onvriendelijke leuzen richting Aboutaleb

Naar schatting een paar honderd tegendemonstranten waren bij de moskee aanwezig en vormden een menselijke ketting. De tegendemonstranten riepen enkele onvriendelijke leuzes richting Aboutaleb.

Kort nadat bekend werd dat de Pegida-demonstratie niet door zou gaan, hebben de tegendemonstranten de plek verlaten en keerde de rust terug.

Actie Rotterdam niet verboden

Pegida wilde tijdens het avondgebed en de ramadan in vijf gemeenten demonstratief het voor moslims verboden varkensvlees roosteren. Utrecht, Den Haag, Arnhem en Gouda hebben deze BBQ-demonstraties bij moskeeën verboden, Rotterdam juist niet.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam besloot om de demonstratie niet te verbieden omdat hij vindt dat het recht op vrije meningsuiting belangrijker is dan mensen die aanstoot nemen aan de actie.