Nieuws/Binnenland
2142877730
Binnenland

Topcrimineel Mink Kok in Nederland na uitlevering door Libanon

Amsterdam - Topcrimineel Mink Kok is door Libanon uitgeleverd aan Nederland. Afgelopen zaterdag is hij in Nederland aangekomen, zo bevestigt zijn advocaat Mark Teurlings. Mink Kok werd 31 maart in Libanon aangehouden samen met zijn schoonzoon Najim Z. (41) voor grootschalige handel in drugs van Zuid Amerika naar Nederland.

Ook Z. is naar Nederland overgebracht. Bij de aanhouding van Mink K. werd een enorm wapenarsenaal aangetroffen waaronder raketwerpers. K staat zijn hele leven al bekend als wapenfanaat. Het was lange tijd onduidelijk hoe lang de uitlevering naar Nederland zou duren omdat K. nog onderhandelingen voerde met de Libanese justitie over een oude straf. Maar nu blijkt dat beide partijen snel tot overeenkomst zijn gekomen. De wapenvondst staat niet op de tenlastelegging, zegt zijn advocaat Mark Teurlings.

Het lijkt erop dat de topcrimineel in ‘stijl’ vervoerd is. Luchtvaartjournalist heeft een opvallende trip afgelopen zaterdag gespot van een van de Gulfstream IV zakenjets van de luchtmacht. Het toestel van de koninklijke luchtmacht heeft zaterdag korte tijd aan de grond gestaan in Beiroet. Het toestel met vluchtnummer NAF12 landde 18 juni op de luchthaven van Beiroet om daarna weer snel te vertrekken naar Eindhoven.

Mink Kok heeft vanmiddag een gesprek gehad met zijn advocaat Mark Teurlings. Kok wordt verdacht van drugshandel, 370 kilo cocaïne. Op chatgesprekken afkomstig van de door Fransen gehackte Sky ECC server bleek de geboren Amsterdammer volgens het OM op zoek te zijn naar deze 370 kilo die vermist bleek te zijn. In de chatgesprekken informeerde hij bij verschillende skygebruikers of zij wisten waar de cocaïne gebleven was. Door de hack kreeg de Franse politie in 2021 een grote hoeveelheid chats in handen en deze informatie is met Nederland gedeeld.

In handen krijgen chats nog altijd een discussiepunt

De juridische status van het in handen krijgen van deze chatgegevens is nog altijd een groot discussiepunt onder Nederlandse advocaten. Omdat achteraf bleek dat de rol van het Nederlandse Openbaar Ministerie veel groter bleek dan gedacht. Daarom wordt de rechtmatigheid van de verkregen data nog altijd betwist. Kok wordt verder verdacht van het voorbereiden van een drugslaboratorium. Deze laboratoria worden soms gebruikt om gesmokkelde cocapasta eenmaal hier om te zetten in het eindproduct: snuifbare cocaïne. Pasta zou naar verluidt minder makkelijk te ontdekken zijn door drugsscanners in de havens dan kant en klare cocaïne. Kok’s advocaat Mark Teurlings benadrukt nogmaals dat de aangetroffen wapens die tijdens de aanhouding van Kok in Libanon zijn ontdekt in de uitlevering geen enkele rol speelt. Dinsdag wordt hij samen met zijn schoonzoon Najim Z. voorgeleid voor de rechter-commissaris. Kok beroept zich in opdracht van zijn advocaat op zijn zwijgrecht.