Nieuws/Binnenland
2144536744
Binnenland

Brussel wil strenger toezien op open grenzen

BRUSSEL - De Europese Commissie wil scherper controleren of Nederland en de andere zogeheten Schengenlanden hun grenzen wel openhouden. Inspecteurs kondigen hun bezoek niet langer een dag van tevoren aan, maar komen onverwachts langs, als het aan de commissie ligt.

Het vrij reizen tussen de 26 deelnemende landen van het Schengenverdrag staat onder druk, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Margaritis Schinas. Het Europese „kroonjuweel” werd bij de uitbraak van de coronapandemie door veel landen zonder veel mitsen en maren opzijgeschoven. Negentien landen voerden reisbeperkingen in, telt Schinas. Nu zijn dat er volgens hem nog steeds een handvol.

22 EU-lidstaten

Een Schengenland kan grensverkeer wel aan banden leggen, maar slechts met een goede reden en voor een beperkte periode. Inspecties en „groepsdruk” moeten ervoor zorgen dat landen zich aan de letter en de geest van het verdrag houden. Die druk wil de commissie verhogen door de inspectieverslagen in het vervolg voor te leggen aan de ministers van de lidstaten en het Europees Parlement. Landen die ernstig in de fout gaan, kunnen voortaan lik op stuk verwachten.

Het Schengengebied telt 22 EU-lidstaten en vier andere Europese landen. Het wordt hoog tijd dat Roemenië, Bulgarije en Kroatië ook toetreden, herhaalt de commissie. Maar een aantal landen, Nederland voorop, verzet zich daartegen.